BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem vásárolunk, így hiába emelik az inflációt az új adók

Az elemzői várakozásoknál magasabb lett a júniusi infláció. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdai jelentése szerint 5,6 százalékkal nőttek az árak egy év alatt.

Júniusban a fogyasztói árak 5,6 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban – közölte KSH. A Reuters által megkérdezett elemzők 5,4 százalékos inflációt vártak. Egy hónap alatt emelkedett a dohányáruk és a szolgáltatások ára, csökkent az üzemanyagok, a tartós fogyasztási cikkek és az élelmiszerek ára.

A várakozásoknál nagyobb mértékben nőttek a fogyasztói árak – írja Suppan Gergely. A TakarékBank vezető elemzője szerint a viszonylag magas inflációt nagymértékben az adóváltozások okozzák, mivel az adóváltozásokat kiszűrve az infláció 3,4 százalék lett volna. Megjegyzi, a maginfláció 4,9 százalékra emelkedett

„A következő hónapokban 5,6-5,8 százalék körül alakulhat az infláció” – vetíti előre. Az olajárak meredek visszaesése az inflációt a korábbi várakozásokhoz képest kissé alacsonyabb pályán tarthatja – hangsúlyozza Suppan Gergely. Hozzáteszi, hogy a közelmúltban bejelentett új adók ugyan növelik az inflációt, ezt azonban nagyrészt ellensúlyozhatja a továbbra is igen gyenge belső kereslet.

„Ezek hatására szeptemberre 6 százalék közelébe emelkedhet az infláció, azonban bázishatások (tavaly novemberi jövedéki adóemelések kiesése) miatt decemberre 5 százalék közelébe mérséklődhet” – véli a TakarékBank elemzője.

Bázishatások miatt (januári áfa emelés) jövő év elején tovább mérséklődhet az infláció, ezt azonban tompíthatja a tranzakciós adó bevezetése, ami a szolgáltatások árait növeli – írja Suppan, aki szerint a jövő év közepéig fokozatosan 3,5 százalékra csökkenhet az infláció.

„Az idei átlagos infláció 5,5 százalék, a jövő évi 3,6 százalék lehet, azaz továbbra sem teljesül a 3 százalékos inflációs cél elérése, amire legkorábban 2014 elején látunk lehetőséget. Ugyan ez már a monetáris időhorizonton belül van, így lenne lehetőség nagyon óvatos és fokozatos kamatcsökkentésre, azonban az árstabilitási és pénzügyi stabilitási kockázatok továbbra is igen erősek” – mutat ár Suppan Gergely. Ezért az MNB csak akkor csökkenheti az alapkamatot, ha az IMF tárgyalások lezárása után nemcsak az ország kockázat mérséklődik jelentős mértékben, hanem a forint árfolyama is lényegesen erősödik, hozzájárulva az infláció további csökkentéséhez – vélekedett. A közgazdász szerint az év végére 6,50-6,75 százalék lehet az irányadó kamat.

1 hónap alatt – 2012. májushoz viszonyítva – a fogyasztói árak 0,1 százalékkal emelkedtek. Ezen belül az élelmiszerek ára 0,1 százalékkal csökkent. Árcsökkenés következett be a tojás (8,4 százalék), a liszt (1,4 százalék), a sajt (1,3 százalék) és a tej (1,1 százalék) esetében. Növekedett a párizsi, kolbász (2,1 százalék), a szalámi, szárazkolbász, sonka (2,0 százalék) és az idényáras élelmiszerek (0,9 százalék) ára. A főcsoportok közül a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt a legnagyobb mértékben, 0,7 százalékkal.

Az átlagot meghaladóan drágultak a szolgáltatások is (0,5 százalék), ezen belül az üdülési szolgáltatásokért átlagosan 4,4 százalékkal kellett többet fizetni. A háztartási energia ára nem változott. Árcsökkenés következett be az egyéb cikkek körében (0,4 százalék), ezen belül a járműüzemanyagok ára 1,5 százalékkal csökkent. A ruházkodási cikkek és a tartós fogyasztási cikkek körében szintén árcsökkenés volt megfigyelhető (0,3 százalék és 0,1 százalék).

12 hónap alatt, 2011. júniushoz viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál kisebb mértékben, 5,0 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen nőtt a tojás (39,6 százalék), a sertészsiradék (29,4 százalék), a csokoládé, kakaó (20,5 százalék), a kávé (13,8 százalék), a párizsi, kolbász (11,6 százalék) és a sertéshús (10,5 százalék) ára. Árcsökkenés következett be a liszt (14,5 százalék) és a cukor (6,8 százalék) esetében. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 13,8 százalékkal emelkedett a szeszes italok, dohányáruk ára.

Szintén átlag felett, 7,6 százalékkal nőtt az egyéb cikkek ára, ezen belül a járműüzemanyagok 13,9 százalékkal, a gyógyszerek, gyógyáruk 3,6 százalékkal drágultak. A háztartási energia átlag feletti 6,7 százalékos áremelkedésén belül a palackos gáz 12,1 százalékkal, a távfűtés 10,5 százalékkal drágult. A szolgáltatások esetében 4,0 százalékos volt az áremelkedés mértéke, ezen belül a szemétszállítás 7,0, a csatornadíj 5,4 százalékkal drágult. A ruházkodási cikkek szintén átlag alatt drágultak (2,3 százalék), míg a tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,0 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, 2011. júniushoz képest.

Az EU 27 tagországában 2012. májusban a fogyasztói árak – az előzetes harmonizált adatok szerint – átlagosan 2,6 százalékkal voltak magasabbak, mint 2011. májusban. A legkisebb áremelkedést Svédországban és Görögországban (0,9-0,9 százalék), a legnagyobbat Magyarországon (5,4 százalék), valamint Észtországban (4,1 százalék) mérték.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.