BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Növekedés - Az MNB a rosszabb forgatókönyvnél is pesszimistább

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) lefelé módosította növekedési kilátásait korábbi előrejelzéséhez képest. A hétfőn kiadott előrejelzés szerint a kormány lassabb, „konzervatív” növekedési pályája sem valósul meg.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss növekedési és inflációs előrejelzésében az áll, hogy idén 2,6 százalékkal növekedhet a gazdaság, míg jövőre 2,7 százalékos GDP-növekedés várható.

Az elemzői stáb márciusban még 2011-re 2,9, jövőre pedig 3 százalékos gazdasági növekedést várt. A jegybank gyakorlatilag 0,3 százalékponttal mérsékelte növekedési kilátását mindkét évre.

Annak részletei egyelőre nem ismertek, hogy az MNB miért módosította lefelé előrejelzését, azonban Simor András elnök korábbi szavaira érdemes figyelni. Magyarország első negyedéves fogyasztási adatai csalódást keltőek, és a gazdaság növekedése 2011-ben 3 százalék alatt lehet – nyilatkozta Simor András, az első negyedéves GDP-adat közzététele után. A növekedési ütem 2,5 százalékon alakult éves alapon, naptárhatás kiszűrésével 2,4 százalék lett.. Az adatokból kiderült, hogy magyar gazdaságot egyelőre csak a nettó export húzza, vagyis a külföldi konjunktúra, amely lassulni látszik.

Az MNB korábbi előrejelzése gyakorlatilag megegyezett a kormány „konzervatív pályájával”, azonban a jelenlegi prognózis közel fél százalékpontos eltérést mutat attól. A konvergenciaprogramban az szerepel, hogy idén 3,1, jövőre pedig 3 százalékkal növekszik a gazdaság.

A kormány által feltételezett erősebb növekedési, vagyis a „dinamikus pálya” még elérhetetlenebbnek látszik. E szerint idén 3,2, a jövő évben pedig 3,6 százalékkal növekedne a GDP.

Az MNB előrejelzéséből kiderül, hogy az infláció az MNB 3 százalékos infláció célja alá csökken 2013 negyedik negyedévére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.