BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

November a lazítás hónapja, Budapest diktálja az ütemet

Novemberben nem csupán Budapesten, de Prágában és Varsóban is csökkentették az alapkamatot. Prágában már padlót fogott a ráta, Varsóban még van tér további csökkentésre.

November volt az a hónap, amikor nemcsak a magyar, de a cseh és a lengyel jegybank is az alapkamat csökkentése mellett döntött. A sort Prága nyitotta: a cseh jegybank november 1-jén 20 bázisponttal – ahogy Miroslav Singer kormányzó fogalmazott – „technikailag zéróra”, azaz 0,05 százalékra csökkentette az irányadó kamatot. A kiadott közlemény leszögezi: az alapkamat mindaddig ezen a szinten marad, amíg az inflációs nyomás nem erősödik. A cseh monetáris politika immár ismeretlen vizeken navigál – írta a döntésről Pasquale Diana, a Morgan Stanley elemzője, aki úgy véli: a bankok hitelezési kedvét a zéró alapkamat sem hozza meg. A cseh monetáris politika számára mindenestre az egyetlen hagyományos eszköz a devizapiaci beavatkozás maradt. A jegybank feltehetően éppen ezért szünetelteti a devizatartalék befektetéséből származó profit értékesítését, hiszen egy esetleges intervenció esetén éppenséggel devizát kell majd vásárolnia.

Lengyelországban még az alapkamat terén is nagy a mozgástér – annak ellenére, hogy november 7-én Varsóban is a vágás mellett döntöttek, és 25 bázisponttal, 4,5 százalékra csökkentették a rátát. A lazítást mindenekelőtt – ahogy Magyarországon és Csehországban – a gyenge gazdasági teljesítmény indokolja, bár ez Lengyelország esetében „csak” a növekedés ütemének lassulását jelenti. A jegybank is lerontotta saját GDP-prognózisát : az ideit 2,95 százalékról 2,3 százalékra, a jövő évit 2,1 százalékról 1,5 százalékra. Inflációs veszélytől ugyanakkor nem kell tartani: az átlagos éves fogyasztóiár-emelkedés az új előrejelzés szerint már jövőre a 2,5 százalékos jegybanki célszint alá csökkenhet. Várhatóan Varsóban is folytatják a csökkentést – ezt Marek Belka kormányzó is megerősítette –, bár nem kizárt, hogy decemberben szünetet tartanak. A jelenlegi lazítási ciklusban a Citi elemzői például még további 75 bázispontos csökkentést valószínűsítenek.

Lengyelország és Csehország kockázati megítélése jóval kedvezőbb, mint Magyarországé. Az 5 éves cseh CDS-felár tegnap 77,76 bázispont volt, a lengyel mutató 86,70, a magyar pedig 297,88.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.