BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Öt évig is eltarthat Japán újjáépítése

A Világbank szerint öt évig is eltart, mire újjáépítik az országot a földrengés és az azt követő áradás utáni károk után. Az ország észak-keleti részén mérhetetlen pusztítás végzett a katasztrófa. Az ezt követő helyreállítások költsége mintegy 235 milliárd dollárra rúghat – állítja a Világbank.

Az öt nemzetközi intézményből álló bankcsoportból álló szervezet jelentése szerint a Japán földrengés és cunami következtében keletkezett helyreállítási kiadások elérhetik a 235 milliárd dollárt, s legalább öt évis is eltarthat, mire minden teljesen a korábbi állapotra áll vissza.

A Világbank szerint a katasztrófa idén 0,5 százalék vághat le az ország bruttó hazai termék-növekedéséből, habár ez az év második felében akár még be is hozható.

A március 11-ei földrengés elsősorban az elektronikai és járműgyártó vállalatok rendszerében okozott komoly károkat. A lakossági és infrastrukturális károkat egyelőre még nem lehet megbecsülni – áll a Világbank jelentésében.

A szervezet egy másik riportban azt is megemlíti, hogy egész Kelet-Ázsiára hatással lehet a japán katasztrófa. A Világbank vezető közgazdásza szerint a legközvetlenebb hatása a kereskedelemben és a pénzügyi szektorban lehetséges.

A katasztrófa által leginkább sújtott észak-keleti régió számos acélgyártó, elektronikai és járműalkatrész-készítő üzem központja. A nemzetgazdaságilag is kiemelt jármű üzemekben keletkezett károk pedig további visszaesést hozhatnak. A másik rizikótényező, hogy a kelet-ázsiai országok adósságállományának a negyede jenben van: Kínának 8 százaléka, Thaiföldnek viszont 60 százaléka.

A jen árfolyamának egy százalékos romlása 250 millió dollárral növeli azon országok adósságát, amelyeknél a jen dominál, s a japán deviza komoly inflációnak néz elébe, a régióban a korábban jelzettnél alacsonyabb gazdasági növekedés várható 2011-ben   – írja a Világbank.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.