BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Palócz Éva: néhány tízezer ember elbocsátása várható a közigazgatásból

A jelenlegi folyamatok mellett legfeljebb 4-4,5 százalékos hiánnyal kellene számolni az év végére – mondta Palócz Éva, a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában. A szakértő szerint a közigazgatás Fidesz-kormány által tervezett átalakítása pár tízezres létszámleépítéssel jár majd, de a gazdaság addigra képes lesz felszívni ezt a munkaerőt.

A mostani folyamatok mellett nem változik jelentősen a kormány által a GDP 3,8 százalékában meghatározott államháztartási hiány az év végére, legfeljebb 4-4,5 százalékot ér el – mondta  Duna Televízió Közbeszéd című műsorában Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója. A szakember még azt sem tartotta valószínűnek, hogy hat százalék körülire felszökjön a hiánycél.


 
Palócz Éva emlékeztetett: az államháztartás pénzügyi egyensúlya az őszi-téli hónapokban
 
„Valószínű, hogyha az IMF és az Euróapi Unió is rábólint a némileg magasabb hiánycélra, azt a befektetők is elfogadják majd” – mondta Palócz Éva, hozzátéve: a többi országnak is olyan óriási a deficitje, hogy Magyarország esetében is elképzelhető és indokolható is az enyhe lazítás. A piaci hírek most öt százalék körüli lehetséges idei hiánycélról szólnak.

A Kopint-Tárki vezérigazgatója úgy látja: a képviselők számának csökkentése lehet az első lépés az önkormányzatok tervezett reformjában, ez léphető meg reálisan idén az új kormányzat részéről.

A közigazgatás átalakításának következményeiről Palócz Éva úgy vélekedik, hogy néhány tízmilliárd forintos megtakarítást jelent, ami bár nem túl sok, de azért nem szabad lebecsülni.


 
Az önkormányzati képviselők esetében a létszámcsökkentés elvileg nem okoz majd anyagi gondokat, hiszen a képviselői juttatásuk elvben csak kiegészítő jellegűnek számít, ez az átalakítás tehát munkahelyeket nem veszélyeztetet.
 
Az önkormányzati hivatalok és a közigazgatás átalakítása viszont létszámcsökkentéssel is jár, a Kopint-Tárki szerint pár tízezer főt bocsáthatnak el, ám Palócz szerint ez attól is függ, milyen ütemben valósítja meg az új kormány az átszervezést. „Nem lehet egyszerre százezer embert elbocsátani, erre nincs is szükség egyébként” – mondta a szakember.
 
Megjegyezte: ha ezzel egyidejűleg megmozdul felfelé a munkaerő-piac, nő a felvevőképessége, a leépített személyek – lévén jellemzően képzettek – viszonylag könnyen el tudnak majd helyezkedni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.