BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Péntek 13. A magyar GDP 7,2 százalékkal csökkent

Tovább zuhant a magyar gazdaság teljesítménye a harmadik negyedévben

A KSH és az Ecostat közös gyorsbecslése alapján Magyarország bruttó hazai terméke 7,2%-kal csökkent 2009. III. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A becslés korlátozott információs bázisra épül, így a végleges adatok a gyorsbecslésben közöltektől eltérhetnek. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 1,8%-kal csökkent a bruttó hazai termék.

Londoni felzárkózó piaci elemzők jóslata szerint szintén érezhetően lassulhatott a magyar gazdaság teljesítményének visszaesési üteme, és a recesszió elérhette mélypontját az év második negyedévében. A Dow Jones hírügynökség által megkérdezett 12 elemző 6,6 százalékos éves GDP visszaesést vár idén június és szeptember között, szemben az előző negyedév 7,6 százalékos zuhanásával. Az elemzői várakozások 6,1 százalékos és 7,1 százalékos esés között szóródtak.

A GDP 2009 második negyedévében - naptári hatás kiszűrésével - 7,4 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban, míg a kiigazítatlan adat szerint a GDP 7,5 százalékkal esett vissza. Az adatok 0,1 százalékponttal voltak kedvezőbbek a KSH által közölt előzetes adatoknál.

A cseh gazdaság növekedett, a francia és a román tovább csökkent

A vártnál jóval kisebb mértékben, 0,3 százalékkal nőtt a francia bruttó hazai termék (GDP) a harmadik negyedévben az előző három hónaphoz képest. Az elemzők 0,6 százalékos növekedést vártak.

Felgyorsult a gazdasági növekedés üteme Csehországban a harmadik negyedévben a másodikhoz képest, bár a bővülés kisebb volt a vártnál. Éves összevetésben is kissé mérséklődött a visszaesés. A statisztikai hivatal pénteken közzétett adatai szerint a GDP 0,8 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben - elemzők 1,0 százalékot vártak -, míg a másodikban még csak 0,3 százalékkal. Éves szinten 4,1 százalék volt a csökkenés július-szeptember között, az előző negyedévben 4,7 százalék.

Romániában lassult a GDP csökkenése a harmadik negyedévben: 7,1 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz, és 0,7 százalékkal az előző negyedévhez képest. Elemzők 9 százalékos éves, és 0,5 százalékos negyedéves csökkenést vártak. Április-június között 8,7 százalékkal zsugorodott a GDP az egy évvel korábbihoz viszonyítva, a negyedévre vetített visszaesés 1,1 százalék volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.