BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pesszimisták a jóslatok, idén is maradhat a recesszió

Idén sem növekedhet a magyar gazdaság a tavalyi 1,7 százalékos recesszió után – derül ki a Világgazdaság által megkérdezett közgazdászok mediánvéleményéből. A múlt heti GDP-adat meglepte az elemzőket, hiszen a vártnál mélyebb volt a recesszió 2012-ben, ugyanakkor az európai növekedési kilátások javultak. Mindez arra utal, hogy a belső kereslet továbbra is nyomott maradhat, és csak a nettó exportban bízhatunk. A kormány arra törekszik, hogy beindítsa a növekedést, de egyelőre sok a bizonytalanság. A Világgazdaság által megkérdezett elemzők mediánvéleménye alapján 0,1 százalékkal zsugorodhat a GDP.

„Továbbra is arra számítunk, hogy az idén negyedévről-negyedévre mérsékelt bővülés jellemezheti a gazdaságot, az éves index pedig az év második felében pluszba válthat” – válaszolta a Világgazdaságnak Árokszállási Zoltán. Az Erste Bank vezető közgazdásza hangsúlyozta, hogy a rossz negyedik negyedéves adatot részben egyszeri tényezők okozhatták. A KSH múlt héten közölte, hogy 2,7 százalékkal esett vissza a magyar GDP a tavalyi negyedik negyedévben az előző év azonos időszakához képest.

„A Suzuki gyár a november-decemberi hónapokban átmenetileg csak egy műszakkal üzemelt, de a cég közlése szerint januártól újra két műszakra állt vissza a termelés. Másfelől a kormányzat rezsicsökkentő törekvése elég intenzívnek tűnik, ami esetleg segíthet, hogy a fogyasztás idén kevésbé markáns csökkenést mutasson” – hangsúlyozta Árokszállási. Már a negyedik negyedéves adat megjelenése előtt is úgy véltük, idén jobb lehet a gazdaság teljesítménye a tavalyinál, mivel elindult Mercedes új modelljének gyártása, a mezőgazdaság idén (ha a sok éves átlaggal számolunk) érdemben jobb lehet a tavalyinál, az elektronikai ipart tavaly jellemző, jelentős kibocsátás csökkenés már talán nem fog folytatódni, valamint a költségvetési politika sem lesz annyira restriktív, mint tavaly volt – vélekedett.

„Jó jel továbbá, hogy a kilátások a főbb exportpiacainkon, elsősorban Németországban, már hónapok óta javulnak. Ezzel együtt is, olyan mértékű meglódulást, ami az éves indexet jelentős mértékben pluszba tudná lendíteni, nem várunk” – tette hozzá. Árokszállási szerint kisebb GDP-csökkenés elképzelhető éves alapon.

A CIB Bank közgazdászai is úgy látják, hogy idén jobban teljesíthet a gazdaság a tavalyi évnél, de összességében stagnálásra számítanak. A 2012-es GDP-adat negatív meglepetést okozott, de az exportpiacainkról kedvező beszerzési-menedzserindexek érkeznek – mondta lapunknak Jobbágy Sándor. Az idei növekedést támogathatja, hogy az Európai Uniós forrásokat felhasználása felgyorsulhat, mert az idei év az utolsó az EU költségvetési periódusában – hangsúlyozta Jobbágy Sándor.

Az autóipari beruházások ugyan bekapcsolódtak a termelésbe, de nem tudták kompenzálni a többi szektor visszaesését. Jobbágy Sándor szerint az idei második félévben várható javulás a gazdasági teljesítményünk tekintetében, amiben Németország növekedés fogja játszani a főszerepet. A belső kereslet továbbra is gyenge maradhat, és a munkaerő-piaci helyzet sem javulhat érdemben. A lakosság a hiteleket törleszti, az állam pedig az adósságot, így nincs lehetőség érdemi költségvetési lazításra – tette hozzá.

Tervben van újabb egyeztetés a bankszektor és a kormány között a hitelezés felpörgetéséről, emlékeztetett a CIB elemzője. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a hitelezés a hitelkereslet visszaesése miatt is alacsony szinten áll. Részben óvatossági okokból, részben az exportlehetőségek szűkülése miatt, ezért a hitelezés élénkítési programnak erről az oldalról van egy elég erős korlátja.

Németh Dávid, az ING Bank közgazdásza szerint a hitelkihelyezés nem fog élénkülni a Magyar Nemzeti Bank kamatvágásai ellenére sem. A kamatcsökkentések nem tudják felfuttatni a beruházásokat, hiszen a szektorális és a növekedési kilátások is gyengék.

Raffaella Tenconi, a Bank of America Merrill Lynch londoni közgazdásza nem változtatott GDP-előrejelzésén a magyar GDP-adat után. Tenconi úgy véli, hogy a magyar gazdaság továbbra sem lábal ki a recesszióból.

Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza hajszálnyival lefelé módosította az idei évre vonatkozó előrejelzését a negatív GDP-adat tükrében. „Mivel a bázis lényegesen alacsonyabb, ráadásul egyszeri tényezők is befolyásolták a tavalyi évet, amik majd sorra kiesnek a bázisból (ilyen egyszeri tényező a Suzuki, ami visszaállt a kétműszakos termelése, ami az első negyedévet jelentősen javítani fogja), nem kellett lényegesen módosítani a prognózist” – mondta a Világgazdaságnak Suppan Gergely. „Ha minden kedvezően alakul – mezőgazdaság, külső kereslet, autógyárak felfutása, fogyasztás a vártnál alacsonyabb inflációból eredően vártnál gyorsabb reálbér-növekedés miatt – a növekedés akár jóval meghaladhatja az 1 százalékot” – tette hozzá.

Az MKB Bank közgazdászai szerint ugyanakkor összességében kissé zsugorodhat a gazdaság 2013-ban is. Kondrát Zsolt úgy látja, hogy a beruházások terén nem várható fordulat, ahhoz ugyanis kiszámíthatóbb gazdasági környezetre lenne szükség. „Nagy munkahelybővítés sem várható. A közmunkaprogram alakulása befolyásolhatja leginkább a foglalkoztatást” – jegyezte meg. Németh Dávid kiemelte, „a közmunkaprogram keretében veszik fel az embereket, de ez az aggregált keresleten sokat nem segít”.

„Tragikus lett a GDP-adat régiós összehasonlításban is” – mondta Bebesy Dániel. A Budapest Alapkezelő portfolió-menedzsere szerint leszakadt a magyar gazdaság a versenytársakhoz képest. Előretekintve azt látjuk, hogy az európai konjunktúra javul, és a hazánk szempontjából fontos német adatok is élénkülést mutatnak – jegyezte meg Bebesy Dániel. Szerinte idén talán nem lesz olyan gyenge az ipari termelés, mint 2012-ben, ugyanakkor a rossz tavalyi GDP-adat áthúzódó hatása 2013-at is érzékenyen érinti. Negyedéves stagnálásokkal is bőven mínuszos lenne a 2013-as GDP adatunk.

A kormány megpróbálja élénkíteni a fogyasztást, amiben fontos szerepe van a rezsicsökkentésnek. Az szja-csökkentéssel szemben ez szélesebb rétegeknek kedvez, és feltehetően az így megtakarított pénz nagyobb része kerül majd fogyasztásra – vélte a Budapest Alapkezelő portfolió-menedzsere. Ez azonban nem lesz elég ahhoz, hogy növekedjen a gazdaság.

A kormány egyelőre 0,9 százalékos gazdasági növekedést vár idén, ám a Világgazdaság által megkérdezett budapesti és londoni közgazdászok mediánvéleménye szerint 0,1 százalékkal zsugorodhat a GDP.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.