BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pluszba került a magyar fizetési mérleg

A folyó fizetési mérleg egyenlege 2009 második negyedévében 648 millió euró többletet mutatott a szezonális hatásokat kiszűrve, a kiigazítatlan többlet 476 millió euró volt

A külfölddel szemben fennálló finanszírozási képesség (a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege) 2009 második negyedévében 891 millió euró (255 milliárd forint) volt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) második negyedévről szóló első közlése alapján.

A külfölddel szemben fennálló finanszírozási képesség 2009 első félévében 629 millió eurót tett ki.

A jegybank indoklása szerint a második negyedévi bevételi többlet mögött egyrészt a gazdaság csökkenő teljesítménye mellett javuló reálgazdasági egyenleg, másrészt az eredményszemléletű elszámolás hatásaként az idei második negyedévben megjelenő kiemelkedő mértékű uniós transzferek állnak.

A szezonális hatások kiszűrésével a finanszírozási képesség a második negyedévben 226 millió euró volt, ami a GDP 2 százaléka. Tavaly a második negyedévi folyó deficit mintegy 1,55 milliárd eurót tett ki.

Ha az ez év első negyedévi 562 millió eurós deficitet is beszámítjuk, a kiigazítatlan számsor alapján a folyó fizetési mérleg idei első féléves hiánya 86 millió euró volt.

A jegybank közlése szerint a második negyedévi pozitív előjelű változások részben az áruforgalmi egyenleg kiemelkedő többletéből származtak: az áruforgalom a kiigazítatlan számsor alapján a második negyedévben 1,398 milliárd euró többletet mutatott, az első félévre vonatkozóan az áruforgalmi többlet 2,115 milliárd eurót tett ki. (A szezonális hatásoktól megtisztítva az áruforgalmi többlet a második negyedévben 846 millió eurót jelzett.)

Az idei év második negyedévében az idegenforgalmi egyenleg 334 millió euró többletet jelzett, az első féléves többlet 541 millió euró volt.

A jegybanki közlés szerint a szezonális hatásoktól megtisztítva a jövedelemmérlegben az adóssághoz kapcsolódó jövedelmek 733 millió euró kiáramlást mutattak, a nem adósság típusú jövedelmek egyenlege 1,079 milliárd euró kiáramlást jelzett a második negyedévben, így az előző negyedéves érték szintjén maradt.

A folyó transzferek egyenlege 2009 II. negyedévében 130 millió euró többletet mutatott. Az Európai Unióval kapcsolatos második negyedéves tranzakciókat tekintve, a folyó transzferek bevételi többlete 300 millió euró, míg a tőketranszferként elszámolt tranzakciók bevételi többlete 416 millió euró volt.

Összességében az idei második negyedévben 715 millió euró bevételi többletet számoltak el uniós transzferként a fizetési mérlegben a felhasznált források és kifizetések egyenlegeként.

A vizsgált időszakban a nem adóssággeneráló finanszírozás formájában összességében 403 millió euró forráskiáramlás történt. Ebből a magyar befektetők külföldre irányuló, részesedés formájában megvalósuló közvetlen tőkebefektetéseinek értéke 287 millió eurót, a külföldi befektetők magyarországi tőkebefektetései 273 millió eurót tettek ki.

A magyarok külföldi befektetéseihez kapcsolódó újra befektetett jövedelmek 28 millió euróval növelték, míg a külföldiek magyarországi befektetésein elszámolt újra befektetett jövedelem 1,17 milliárd euróval csökkentette a befektetések értékét.

A tulajdonviszonyt megtestesítő portfólió befektetéseknél 810 millió euró forrásbeáramlás történt, ebből 182 millió euró volt a magyar befektetők külföldi részvényvásárlása és 628 millió eurót tett ki a külföldiek magyar részvényvásárlása.

Ez év június végén a jegybanki tartalékok értéke 26,9 milliárd euró volt. A közvetlen tőkebefektetésen belül elszámolt egyéb tőkét, valamint a származékos ügyleteket nem tartalmazó nemzetgazdasági nettó adósságállomány 2009. június végén 52,7 milliárd euró (a GDP arányában 54,2 százalék) volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.