BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Putyin álmai szertefoszlanak: Dugába dől a növekedési terv

Az orosz gazdasági minisztérium csütörtökön csökkentette az idei növekedésre vonatkozó előrejelzését, megkérdőjelezve Vlagyimir Putyin elnök 5 százalékos középtávú növekedési tervét.

A minisztérium a korábbi 3,6 százalék helyett 2,4 százalékos GDP-növekedést vár az idén, miután az első negyedévben mindössze 1 százalékkal nőtt a hazai össztermék az egy évvel korábbihoz képest.

A válság előtti években még rohamtempóban, 7 százalékkal gyarapodott az orosz gazdaság, ám az ütem 2010-ben 4,5 százalékra, majd 2011-ben 3,4 százalékra lassult.

A gazdasági kilátások romlása miatt egyre nagyobb a nyomás a nemzeti bankon, hogy kamatcsökkentéssel ösztönözze a növekedést, de kormányzati és elemzői vélemények szerint alapvető strukturális reformok nélkül csak vegetál az orosz gazdaság.

Oroszországban legutóbb március közepén tárgyaltak a nemzeti bankban a kamatról, akkor nem változtattak a 4,25 százalékos mértéken. A bank utoljára 2012 szeptemberében módosított a kamaton, akkor 0,25 százalékkal emelte.

Mindenesetre az április elején Putyin elnök javaslatára kinevezett új jegybankelnök jelezte, hogy legfontosabb célja a gazdasági növekedés támogatása, egyszersmind az infláció mérséklése, ami egyértelmű elmozdulás a bank korábbi vezetésének magatartásához képest.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.