BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ráduplázott az elemzői várakozásokra az eurózóna!

Az eurózóna ipari termelése novemberben havi rátán egy százalékkal növekedett, ezzel több mint kétszer felülmúlta az elemzők várakozásait.

Októberben még 0,3 százalékos csökkenésről számolt be az Eurostat, novemberben azonban már 1 százalékkal bővült az egységes európai valutát használó országok ipari termelése. A jó havi eredmény hatására éves szinten már csak 7,1 százalékkal szűkül a gazdasági térség ipari termelése, szemben a korábbi 10,9 százalékkal.

Az elmúlt hét hónapból hat során javult az ipari termelés az eurózónában, ennek ellenére az Európai Központi Bank mai ülésén várhatóan továbbra sem emeli fel a rekord alacsony, 1,0 százalékos alapkamatot.

Jennifer McKeown, a Capital Economics elemzője az AP-nek elmondta: a novemberi szám kellemes meglepetést, ugyanakkor a zóna 2009 negyedik negyedévében valószínűleg nem volt képes olyan mértékben növelni üzleti aktivitását, mint a harmadik negyedévben. Ezért a gazdaság összességében stagnáló képet mutat.

A teljes Európai Unió területén az ipari termelés 0,9 százalékkal bővült az előző havi 0,7 százalékos csökkenéshez képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.