BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Recsegő eurózóna - Ki kerülheti el a bukást?

Spanyolország nem kerül hasonló helyzetbe mint Görögország, Írország, vagy Portugália - vélekedett Olli Rehn, az Európai Unió (EU) gazdasági és monetáris ügyelért felelős biztosa. Azonban a piac biztos abban, hogy Görögország nem kerülheti el a csődöt, és Mohamed El-Erian szerint elveszett évtizeddel nézhetnek szembe.

Spanyolország nem esik a piacok áldozatául, az államkötvények hozama nem növekedett azután, hogy Portugália hitelt kért az Európai Uniótól három héttel ezelőtt” – mondta Olli Rehn, az Euróai Unió gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztosa Helsinkiben.

Spanyolországot nem rengette meg az sem, miután nyilvános vita kerekedett Görögország államadósságának átütemezése ügyében – mutatott rá Rehn.

A spanyol 10 éves államkötvények német feletti hozama 225 bázisponton áll ma, miközben április 6-án, amikor Portugália az EU-hoz fordult segítségért még 179 bázispont volt a hozamkülönbség. Portugália kötvényeinek hozamfelára 626 bázispontra növekedett, a szintén április elején kialakult 500 bázispontról.

Görögország, Írország és Portugália kötvényeinek hozama kedden rekordmagasságba ugrottak. Egy nappal azután, hogy Lars Feld, a német kancellár, Angela Merkel gazdasági tanácsadója azt mondta: „Görögország nem kerülheti el az adósságának átütemezését”.

Szerdán újabb rekordot döntöttek a perifériális államok kötvényhozamai. A görög 2 éves kötvények hozama 25 százalék fölé került, és a 10 éves kötvények hozama kilenc egymást követő napon döntött újabb és újabb rekordot.

„Ameddig senki sem tudja megnyugtatni a piacokat, hogy nem ütemezik át a görög államadóságot, a piac egyre inkább árazni fogja az adósság átstrukturálását” – mondta Marc Ostwald, a Monument Securities londoni stratégája a Bloombergnek.

A görög két éves kötvények mintegy 160 bázisponttal emelkedtek 25,59 százalékra, a portugál hasonló lejáratú kötvények hozama 19 bázispontot ugrott 11,87 százalékra.

Az államadósság törlesztésének leállása esetére köthető biztosítési felár (CDS-felár) is tovább emelkedett. Görögország CDS-felára 1 376 bázisponton áll a CMA DataVision adatai alapján, az ír felár 11 ponttal 685 bázispontra, a portugál 7 ponttal 688 pontra.

Görögországnak azzal a kockázattal kell szembenéznie, hogy „Latin-Amerika” típusú elveszett évtizedet eredményezhet a szuverén adósságválság – írta Mohamed El-Erian, a Pacific Investment Management (Pimco), a világ legnagyobb kötvényalapjának vezére a Handelsblatt hasábjain a Bloomberg tudósítása szerint.

El-Erian szerint Görögországot ma ugyanaz a veszély fenyegeti, mert „mesze” van a pénzügyi stabilitás, és nem is közeledik, amely lehetővé tenné, hogy hozzáférjen a nemzetközi pénzpiacokhoz.

Görögország két éves kötvényeinek hozama ebben a hónapban 900 bázispontot meghaladva emelkedett, Portugáliáé 300 bázispontot, míg Írország állampapírjainak hozama több mint 200 bázispontot ugyanebben az időszakban.

A várakozások szerint az infláció továbbra sem csökken erőteljesen, az Európai Központi Bank (EKB) pedig tovább emelheti a jegybanki alapkamatot, tovább nehezítve az adósságválságtól szenvedő periférikus országok helyzetét.

Az EKB áprilisban emelte az irányadó rátát a történelmi legalacsonyabb, 1 százalékos szintről 25 bázisponttal. Elemzők ebben az évben legalább további két kamatemelésre számítanak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.