BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Robbant az ipari termelés

2013 szeptemberében – előzetes adatok alapján – az ipari termelés 5,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.  A munkanaphatástól megtisztított ipari index 3,1 százalékkal emelkedett, közölte a KSH.

A termelés az év első kilenc hónapjában az egy évvel ezelőtti szinten maradt. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelési index szeptemberben 1,8 százalékkal nőtt.

"Az iparban végre itt van a rég várt fordulat" – vélte Balatoni András, az ING Bank vezető közgazdásza Számos jel utalt arra, hogy az ipari konjunktúra javulása a küszöbön áll: az ipari vállalatok várakozásai folyamatosan javultak, az optimizmus emelkedett, a beszerzésimenedzser-index a növekedési küszöbérték felett áll, emellett pedig a megrendelés-állomány kétszámjegyű bővülése volt megfigyelhető az elmúlt hónapokban. "Az ipari ciklikus helyzete így új fázisba került" – tette hozzá.

"A várakozásokat jóval meghaladva nőtt az ipari termelés szeptemberben az egy évvel ezelőttihez képest" – hívta fel a figyelmet Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza. "A következő hónapokban elsősorban a járműgyártás adhat további lendületet az ipari termelésnek, részben az autópiaci kilátások javulása, részben a hazánkban létesített autóipari kapacitások felfutása miatt" – vélekedett.

"A kilátásokra nézve bíztató, hogy az európai és a német konjunktúramutatók a kilábalás irányába mutatnak, így a külső kereslet élénkülése várható" – tette hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.