BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rossz hír jött Frankfurtból: nehéz évek előtt állunk

Rontott az eurózóna növekedési kilátásain az Európai Központi Bank (EKB) ma nyilvánosságra hozott havi jelentésében.

Az EKB prognózisa szerint az euróövezet összesített GDP-je 0,3 százalékkal csökken majd idén a korábban jósolt 0,2 százalék helyett, 2013-ban pedig csupán 0,6 százalékos plusz várható – legutóbb még egy százalékos bővülést jósolt az euróövezeti jegybank a jövő évre.

A jelentés egyúttal arra is figyelmeztetett, hogy továbbra is több lefelé mutató kockázati tényező veszélyezteteti az övezet gazdaságát – az üzleti környezet tehát valószínűleg romlani fog. Az egyes tagállamok pénzügyi piacain tapasztalható feszültségek például egyre inkább átgyűrűzhetnek a reálgazdaságba, az energiaárak pedig középtávon ismét növekedésnek indulhatnak.

Az EKB egyúttal azt is közölte, hogy kitart inflációs célja mellett, azaz középtávon két százalék alatt szeretné tartani ezt a mutatót. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.