BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rossz szemmel nézi Japánt a Moody's

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Japán egyébként magasan elsőrendű kormányadósi besorolását kedden a Moody's Investors Service, a hiány- és adósságcsökkentés sikerével kapcsolatos kételyeire hivatkozva.

A nemzetközi hitelminősítő kedd hajnali londoni bejelentése szerint a kilátásrontás a japán kormány "Aa2" szintű - más hitelminősítők besorolási módszertanában "AA"-nak megfelelő - adóskockázati osztályzatára vonatkozik.

A Moody''s indoklása szerint mind erősebbek azok az aggályok, hogy a japán gazdaság- és költségvetési politika esetleg nem bizonyul elég erőteljesnek a kormány hiánycsökkentési céljának teljesítéséhez és az adósságállomány "könyörtelen" emelkedésének megfékezéséhez.

Jóllehet japán kormánykötvény-finanszírozási válság rövid és középtávon valószínűtlen, hosszabb távon azonban már erősödhet a nyomás, amit figyelembe kell venni még ilyen magasan besorolt adósok esetében is - áll a hitelminősítő elemzésében.

A Moody''s szerint a globális pénzügyi válság "mély nyomokat hagyott" a japán gazdaságon, és jelentősen megemelte azokat az akadályokat, amelyeket a kormánynak le kell küzdenie, ha teljesíteni akarja az elsődleges költségvetési egyensúly megteremtésének 2020-ra kitűzött célját.

Bár a japán hazai össztermék (GDP) értéke tavaly reálértéken 3,9 százalékkal nőtt - ami a magasan fejlett nagy gazdaságok között a leggyorsabb növekedési ütem volt -, a nominális növekedés ugyanakkor csak 1,8 százalékos volt, vagyis elmaradt a reálnövekedéstől, a krónikus deflációs nyomás miatt, amelyet szintén erősített a pénzügyi válság - áll a Moody''s elemzésében.

A ház szerint még ha a nominális növekedés 2020-ra - a kormány derűlátó növekedési forgatókönyvének megfelelően - 3,8 százalékra gyorsulna is, önmagában ez sem lenne elégséges az elsődleges költségvetési hiány felszámolásához.

A nagy deficitek és a növekedés "összeomlása" nyomán az 1990-es évek eleje óta akkora kormányadósság halmozódott fel, amely messze meghaladja bármely más fejlett nagy ipari országét, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) számítási módszereivel kimutatott 226 százalékos, illetve az ettől eltérő kormányzati eljárással számolt 174 százalékos GDP-arányos adósságráta figyelembevételével egyaránt - áll a Moody''s indoklásában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.