BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Soros újabb válságtól tart

Soros György újfent a W-alakú recesszióra figyelmeztetett, vagyis a guru újabb lejtmenetet vár a világgazdaságban – fogalmaz a Cashline.

A háttérben alapvetően az a már sokszor idézett tényező húzódik meg, miszerint az elmúlt hónapokban jelentősen nőtt a nyomás az államokon a dagadó államadósságok kapcsán.

Előbb-utóbb minden túlzott hiánnyal küzdő országnak be kell hódolnia és hihetőbb adósságcsökkentési pályát kell vázolnia, amely viszont jelentős kiadáscsökkentésekkel jár együtt a gazdaságokban. Ezek együttesen összeadódva vezethetnek oda, hogy ismét recesszióba fordul a világ.

Ez a helyzet azonban még súlyosabb is lehet, mint a 2008-2009 fordulóján kibontakozott válság, mivel akkor egészségesebbek voltak a munkaerőpiacok és az államok is alacsonyabb eladósodottsági rátákkal rendelkeztek.

Egy újabb lejtmenetben azonban már nem lehet ismét gazdasági stimulus programokkal lélegeztető gépen tartani a gazdaságokat, lényegében egyetlen járható útként a strukturális reformok meghozatala marad. Ezek az első években akár súlyosabb áldozatokkal is járhatnak, amely akár komplett politikai erők eltűnését eredményezheti, de hosszabb távon csak ezen út mentén képzelhető el a világgazdaság új alapokra helyezése.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.