BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Suppan: Meglepő, hogy a Mercedes sem segített a gazdaságnak

2012 áprilisában – előzetes adatok alapján – 3,1 százalékkal visszaesett az ipari termelés az előző év azonos hónapjához viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A Reuters által megkérdezett elemzők 0,6 százalékos emelkedést vártak.

A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel. A termelés az év első négy hónapjában 0,8 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában – írja a KSH.

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index áprilisban 2,4 százalékkal csökkent.

A Reuters beszámolója szerint 2009 vége óta a mostani a leggyengébb ipari adat. Szezonálisan kiigazítva ugyan a visszaesés mértéke kisebb, de a több mint 2 százalékos csökkenés aggodalomra ad okot a magyar gazdaság növekedési kilátásait illetően. Az előzetes áprilisi ipari adat pedig nem sok jót vetít előre a második negyedéves gazdasági növekedés kapcsán.

A visszaesés váratlan volt annak fényében, hogy március végén elkezdődött a termelés a Mercedes kecskeméti üzemében – reagált az ipari termelési adatra Suppan Gergely. A TakarékBank vezető elemzője szerint ennek a pozitív hatása azonban nem volt elégséges ahhoz, hogy ellensúlyozza a telekommunikációs berendezések és a fogyasztói elektronikai gyártás területén bekövetkezett visszaesést, ami a mobiltelefon összeszereléshez és a televízió gyártáshoz kapcsolódik

Hozzátette: „mivel az előbbi hozzáadott értéke jóval magasabb az utóbbiakénál, a GDP-ben valószínűleg ennél kisebb mértékű visszaesés jelentkezhetett”.

Úgy látja, hogy a Mercedes üzem csak fokozatosan éri el a teljes kapacitást, ezért a következő hónapokban további pozitív hatást fejthet ki az ipari termelés alakulására. Ugyanakkor hangsúlyozza, ezzel szemben az európai konjunktúra igen bizonytalanná vált, rövidtávon a külső kereslet további visszaesésére lehet számítani, miközben a belső kereslet élénkülése sem várható. „Ezért az ipari termelés dinamikája jóval lassabb lehet a korábbi várakozásoknál” – vélekedett.

A KSH kommentárjából arra lehet következtetni, hogy az elektronikai termékek gyártásának csökkenése (feltehetően a Nokia miatt) meglepően gyors ütemben folytatódik, amit áprilisban nem tudott ellensúlyozni a Mercedes gyár termelésbe állása – vélekednek az Erste Bank közgazdászai.

A világ legnagyobb mobiltelefon-gyártójának magyarországi leányvállalata február elején közölte, hogy alkalmazottai több mint felét, 2300 főt küld el komáromi üzeméből, mivel a vállalat termelés szeptemberben indult felülvizsgálata során arra jutott, hogy hatékonyabb az összeszerelést Ázsiába telepíteni.

Simai Andrea, a Nokia Komárom Kft. kommunikációs igazgatója márciusban a Világgazdaságnak azt mondta: első lépésben, áprilisban 1200 munkatársától válik meg a cég. A második hullámban, nyáron hajtják végre a maradék 1100 fős leépítés nagyobbik részét.

Az Erste közgazdásza szerint a Mercedes gyár felfutásának előrejelzése bizonytalan, valamint az is igaz, hogy a mai adatból még nem lehet biztosan levonni hosszú távú következtetéseket. Szerintünk is egyre valószínűbb, hogy általában véve az ipari szektor idén a korábban várthoz képest rosszabbul teljesíthet. 

Az MKB Bank elemzői pedig azt hangsúlyozták, felmerült annak kockázata, hogy az autógyártók növekvő termelése nem tudja majd ellensúlyozni a többi ágazat visszaesését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.