BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Töretlen a német bizakodás

Több mint hároméves csúcsra emelkedett az üzleti klíma indexe augusztusban

A globális konjunktúrát fenyegető kockázatok ellenére is töretlen a német gazdaságban uralkodó optimizmus. Az üzleti klíma legfontosabb indikátora, az Ifo-index három egymást követő hónapban erősödve augusztusban 106,7 pontot ért el, ez több mint hároméves csúcsnak felel meg. A várakozások azonban az általános jókedv ellenére is enyhe mértékben, 105,7-ről 105,2 pontra romlottak, főleg az amerikai konjunktúra gyengélkedése miatt.

A német gazdaság stabil nyári csúcshangulatban van – kommentálta az eredményt Hans-Werner Sinn, a müncheni Ifo intézet elnöke. Az eredmény ugyanakkor sokakat meglepett: a Reuters által megkérdezett elemzők prognózisa a júliusi 106,2 után csupán 105,7 pontos értéket valószínűsített augusztusra. A második negyedév rohamtempójú, 2,2 százalékos növekedése után a szakemberek többnyire a lendület kifulladására számítanak. Ezért is érte őket váratlanul az Ifo-index javulása.

Hihetetlen, ugyanakkor nagyszerű is az, ami jelenleg folyik – fogalmazott a Dekabank elemzője. Andreas Scheuerle szerint ugyanakkor ez a magaslati levegő már „túl ritka” ahhoz, hogy a hangulat további javulására lehessen számítani az elkövetkező hónapokban. Peter Meister, a BHF-Bank közgazdásza a gazdaság dinamizmusának fennmaradására számít a harmadik negyedév során, és nem lát komoly esélyt a piaci pesszimizmus viszszatértére.

A jó üzleti klíma egyik fő megalapozója, a dinamikus exportnövekedés azonban a cégvezetők szerint sem fokozódhat a végtelenségig. A külföldi kereslet kapcsán a legtöbb vállalat már nem számít az elmúlt hónapokéhoz hasonló dinamikus bővülésre – állapítja meg az Ifo jelentése. A cégek azonban a várakozások enyhe romlása ellenére is a korábbinál gyakrabban fontolgatnak létszámbővítést.

Üröm az örömben ugyanakkor, hogy a frankfurti tőzsde mintha nemigen akart volna tegnap tudomást venni a jó gazdasági hangulatról. A legnagyobb német vállalatokat tömörítő DAX index szerdán az Ifo bejelentése után enyhe erősödést mutatott, de nem sokkal később esni kezdett. A befektetők pesszimizmusát főleg az USA-ból várt délutáni rossz hírek magyarázták, mint később kiderült, nem alaptalanul. A tartós fogyasztási cikkek júliusi rendelésállománya 0,3 százalékkal nőtt csupán, a közlekedési eszközök nélkül pedig 3,8 százalékos zsugorodást mutatott.

Thomas Nagel, az Equinet elemzője az FAZ-nak nyiltakozva rámutatott, hogy ez a piaci viselkedés nem igazán felel meg a tényleges gazdasági helyzetnek, mivel a konjunkturális gondok egyelőre nem globálisak, csak az USA-ra koncentrálódnak. Az amerikai piactól való elszakadást az a pillanat fogja jelezni, amikor a befektetők viselkedését a tényleges globális helyzet határozza meg – szögezte le Nagel.

Az Ifo-index alakulása Magyarország számára is rendkívüli fontosságú. Németország a legfontosabb magyar exportpiac, ráadásul a német kiviteli cikkek jelentős részébe a hazánkban előállított termékeket is beépítik. Az EU legnagyobb nemzetgazdaságában uralkodó üzleti klíma szoros összefüggést mutat ezért a magyar kivitel, ezen keresztül pedig a hazai konjunktúra alakulásával. VG




Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.