BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Történelmi mélypontra vághatja a kamatot az EKB

Az Európai Központi bank (EKB) történelmi mélypontra vághatja az irányadó, 1 százalékos kamatszintet a következő hónapokban, miután az európai adósságválság mélyül.

A Bloomberg hírügynökség felmérése szerint az EKB mai kamat-meghatározó ülésén változatlanul hagyhatja a jegybanki alapkamatot. A megkérdezett 44 közgazdászból 32 úgy gondolja, hogy nem nyúl az irányadó rátához a központi bank.

Ugyanakkor 11 elemző azt vetíti előre, hogy az euróövezet jegybankja 25 bázisponttal mérsékli a kamatot, és ezzel történelmi mélypontra süllyedhet a ráta. Egy közgazdász pedig már 50 bázispontos, vagyis fél százalékos kamatvágást prognosztizál.

Az elemzők úgy látják, hogy a gazdasági helyzet romlása miatt az EKB egyre közelebb kerül ahhoz, hogy újabb monetáris élénkítést hajtson végre.

Az inflációs nyomás is valamelyest mérséklődött: a pénzromlás üteme 2,4 százalékra mérséklődött májusban az áprilisi 2,6 százalékos szintről.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.