BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább drágulhatott az élet Magyarországon

Elemzők arra számítanak, hogy 4,6-4,7 százalék lehet a pénzromlás üteme Magyarországon áprilisban éves alapon. A múlt hónapban 4,5 százalékon állt a fogyasztói árindex.

Márciusban a fogyasztói árak 4,5 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakáéhoz képest, míg áprilisban 4,6 százalékra ugorhatott a fogyasztói árindex Magyarországon – vélik az MTI által megkérdezett londoni elemzők. A várt inflációs ütem 4,5 és 4,7 százalék között szóródik, míg a konszenzus 4,61 százalék lett a 9 befektetési ház illetve elemzőcég véleménye alapján.

A Bloomberg konszenzusa hajszálnyit eltér ettől. A hírügynökség 12 elemzőcéget, illetve bankot kérdezett meg: 0,1 százalékponttal feljebb áll a várakozás, 4,7 százalékon. A legalacsonyabb elemzői várakozás 4,5, míg a legmagasabb 4,8 százalék.

A márciusi fogyasztói árindex havi alapon 1,1 százalékkal emelkedett, és a maginfláció (élelmiszer- és nyersanyagok árának kiszűrésével számított index) is magas volt: 2,5 százalék éves alapon. Az áremelkedést azonban elsősorban az élelmiszerek, a nyersanyagok, és ennek következtében az üzemagyagok drágulása vezette. A cukor például egy hónap alatt csaknem 30 százalékkal drágult.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerda reggel teszi közzé az áprilisi inflációs adatot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.