BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább kell várnunk az élénkülésre

A kiskereskedelem nem talált magára januárig, talán a második fél évben lesz érezhető fordulat

konjunktúra. Több jel is arra utal, hogy veszélyben van a még éppen csak beindulóban lévő hazai növekedés. Bár a kormány a belső kereslet élénkülésére építette gazdaságpolitikáját, a fellendülés egyre tolódik. Míg korábban már 2010 második felére várták szakértők a belső kereslet fellendülését, még ez év januárjában is csak stagnálásra futotta – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb számaiból. Az egy esztendővel korábbihoz mért 0,1 százalékos bővülési ütem csak a decemberi, 1,7 százalékos csökkenéshez képest számít kedvezőnek.

Az elmúlt hónapok visszaesése után a kiskereskedelmi forgalom januári minimális növekedéséből egyelőre nem lehet komoly trendfordulóra következtetni – nyilatkozott Németh László, a K&H kkv-marketing-főosztályának a vezetője. Reményei szerint azonban az idei szja-csökkentés – vélhetően pozitív – hatását már látni fogjuk a februári számokból. Óvatosságra int viszont a héten megjelent GKI-s konjunktúrafelmérés, amely szerint márciusban zuhanórepülésbe kezdett a lakossági bizalom. Növekszik a munkanélküliségtől való félelem, ami a nemrég megjelent januári állástalansági ráta láttán nem is alaptalan. Az OECD tagországai közül nálunk volt a legnagyobb az előző évhez képest a növekedés (1,6 százalékpont). Igaz, ebben szerepet játszott a közmunkaprogramok átalakítása miatti átmeneti kiesés is. A stabilizálódó forint viszont könnyít a devizahitelesek helyzetén, pedig csak az euróhoz és a dollárhoz lépest erős a hazai fizetőeszköz, a svájci frank a fő valutákhoz viszonyítva jócskán felértékelődött.

Fenntartotta viszont a Kopint-Tárki a 3 százalékos bővülési prognózisát ez évre. Számos tényező támasztja alá, hogy ezt el lehet érni – vélekedett Palócz Éva, az intézet igazgatója. Magyarország majdnem az egyetlen ország, ahol a válság hatása 2010-ig nem kompenzálódott. A növekedés szerkezetében látnak azonban változást, a magánfogyasztás 2,4 százalékos bővülését jelzik előre. Emögött részben az áll, hogy a lakosságnál nagyjából 400 milliárd forintnyi többletforrás marad az adóváltozások nyomán, és 300 milliárd forint a magán-nyugdíjpénztári reálhozamból. A lakosság megtakarítása nagymértékben javul, míg a közösségi fogyasztás lassan tovább csökken. A bruttó felhalmozás 4 százalékkal emelkedhet, mivel a készletfelhalmozás még nem ért véget. A nettó export, amely tavaly a bővülés egyedüli motorja volt, az idén is bővül, de már kisebb mértékben. Az export növekedése 9, az importé 8 százalékos lehet.

Az ágazatok közül a mezőgazdaságban – átlagos időjárás esetén – 5-7 százalékos bővülés lehet. Az iparban továbbra is az exportőrök tudnak kiugró ütemben növekedni. Az építőiparban ismét nem jött be az „ennél már nem lehet lejjebb” típusú prognózis, de az idén is valószínűleg 4 százalékos zsugorodás lehet a szektorban – mondta Palócz. A feldolgozóipari vállalatok várakozásai a következő hat hónapot illetően nem emelkedtek tovább, kivárás látszik ebben a körben. Benke Dávid

Kína az élen

A kismértékű lassulás ellenére továbbra is Kína a világgazdaság motorja. A világkereskedelem bővülését is a távol-keleti ország importja fogja leginkább meghatározni, olyan dinamikus növekedés azonban már nem lesz, mint tavaly. A bővülést főleg a nyersanyagárak miatt övezik kockázatok, az olajár tavaly megindult emelkedése is folytatódik. A szűkebb régiónk megítélése egyre kedvezőbb a nemzetközi pénz-

piacokon, a problémás eurózóna-tagországoknál már alacsonyabbak a hoszszú távú államkötvényhozamok. Kiegyensúlyozott növekedés várható a következő időszakban, nemcsak a fogyasztás, hanem a beruházás is egészséges ütemben bővülhet.

piacokon, a problémás eurózóna-tagországoknál már alacsonyabbak a hoszszú távú államkötvényhozamok. Kiegyensúlyozott növekedés várható a következő időszakban, nemcsak a fogyasztás, hanem a beruházás is egészséges ütemben bővülhet.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.