BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ugyanúgy élünk, mint négy éve - Szerintünk

Tavaly év végére kismértékben ugyan, de tovább javult a gazdasági szektor közérzete, a lakosságé azonban nem változott. A közeljövőt tekintve mind a vállalati szféra, mind pedig a lakosság inkább optimista – derül ki a Tárki és Kopint-Tárki negyedévenkénti felmérésének legutóbbi hullámából, amely a vállalatok és a lakosság közérzetét és várakozásait vizsgálja.

A gazdasági szereplők közérzete 2010 negyedik negyedévében, folytatva az előző hat negyedév során megfigyelt trendet, kismértékben tovább javult. A TÁRKI lakossági, illetve a KOPINT-TÁRKI feldolgozóipari vállalatok helyzetének és kilátásainak felmérését szintetizáló gazdasági közérzeti index értéke egy 0-100-ig terjedő skálán 43 pontot ért el az előző negyedévi 42,5 pont után, ezzel valamivel meghaladta a világgazdasági válság európai és magyarországi elmélyülése előtti (2008 közepére jellemző) szintet. Még mindig messze vagyunk azonban a kilencvenes évek végére, illetve a kétezres évtized első felére jellemző 45 és 53 pont között mozgó közérzeti értékektől.

Gazdasági közérzetünk kedvezőbbé válása részben a vállalati szektor határozottan jobb helyzetértékeléséből, részben pedig az ország jövőbeli kilátásaiba vetett bizakodásból táplálkozik. A jellemzően a külpiaci trendektől függő feldolgozóipari vállalatok saját helyzetmegítélését mutató részindex látványosan javult az elmúlt hónapokban: a 2010 tavaszi 32 pontról nyárra 35 pontra, a negyedik negyedévre pedig már 44 pontra nőtt, ráadásul a jövőbeli kilátások további emelkedést vetítenek előre.

A lakosság közérzete ugyanakkor nem javult az előző negyedévhez képest. Bár abban, hogy helyzete a következő időszakban kedvezőbb lesz, a megkérdezettek közel fele reménykedik, pillanatnyi pozícióját az átlagos magyar háztartás valamivel rosszabbnak érzékeli, mint egy negyedévvel korábban: a lakosság saját helyzetérzékelését mutató index összetevője 40 pontról 39-re csökkent. Nem lett jobb az ország általános állapotának megítélése sem: a lakosság egészének véleménye szerint az ország helyzete nem romlott, de nem is javult érdemben, hiszen hasonlóan az előző negyedévhez, a 2006 közepe óta megfigyelhető – mérsékelten rossz ítéletet kifejező – 30 pont alatti tartományban stagnál: 2010 júliusában és októberében egyaránt 29 pontot ért el. Még szigorúbban vélekednek az ország pillanatnyi állapotáról a megkérdezett cégvezetők: véleményük szerint Magyarország helyzete az elmúlt negyedévben enyhén tovább romlott, és az előző negyedévi 24 pontos értékről 22-re csökkent.

A jövőbeli folyamatok kedvezőbb alakulásába vetett bizakodás ugyanakkor töretlen. A közelmúlt javuló tendenciáit egyértelműen érzékelő feldolgozóipari vállalatok saját helyzetükben további – bár a korábbinál kisebb mértékű – javulással számolnak, és a lakossági várakozások is pozitív irányú elmozdulást vetítenek előre. Ami pedig az ország kilátásait illeti, a bizakodás, a folyamatok kedvező irányú alakulásába vetett remény fennmaradt: mind a lakosság (53 pont), mind a cégvezetők (57 pont) arra számítanak, hogy a következő félév során Magyarország általános helyzete jelentősen jobb lesz.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.