BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb európai állam fordult az IMF-hez

A gazdasági és pénzügyi válságban vergődő Fehéroroszország stabilizációs kölcsönt kért a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF).

A minszki kormány kedden kért nemzetközi kölcsönt az washingtoni székhelyű IMF-hez. A helyi sajtó idézte Mihail Mjasznyikovics fehérorosz kormányfőt, aki azt mondta szerdán, hogy a minszki kormány 3,5-8,0 milliárd dollár közötti hitel megadását reméli az IMF-től.

Az indoklás szerint a tavalyi elnökválasztáson olyannyira túlköltekezett az állam, hogy nagyra duzzadt a folyó fizetésimérleg-hiánya. Emiatt a fehérorosz rubel árfolyama folyamatosan gyengült. Az ország központi bankja devizatartalékának közel negyedét fordította idén a nemzeti valuta támogatására. Márciusban azonban felhagyott az intervencióval, amikor Minszk 3 milliárd dolláros hitelkérelemmel fordult Oroszországhoz. A kért összeget várhatóan összeadja Oroszország és a FÁK több más állama. Erről június 4-én döntenek.

Az egyre romló helyzet miatt az ország május elején 36 százalékkal leértékelte a fehérorosz rubelt. Részben ennek a hatására viszont meglódult az infláció, a lakosság pedig pánikszerűen gyakorlatilag mindent felvásárolt a boltokban, ami miatt áruhiány lépett fel. A fehérorosz kormány legutóbbi intézkedéseként kedden befagyasztotta számos élelmiszertermék árát július 1-éig.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.