BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb leminősítéssel fenyegetik Japánt

A Moody's Investors Service közölte, hogy felülvizsgálja Japán szuverén minősitését az esetleges leminősítés miatt. Az elemzőház szerint bizonytalan a gazdasági növekedés.

A hitelképesség-besorolását végző ügynökség kedden közölte, hogy a felülvizsgálást azért végzi, mert aggódik Japán bizonytalan növekedése és az ország tömeges államadóssága miatt. Ezért mind Japán Aa2 külföldi, mind pedig helyi  valutaértékelését felülvizsgálatnak veti alá. A Moody''s szerint a japán kormánynak nincs hatékony stratégiája a magasaba szökő államadóssággal való megbirkózásra.

A hitelminősitő intézet ugyanakkor arra is rámutatott,hogy a március 11-én történt földrengés és az azt követő cunami gazdasági és fiskális költségei a  kezdetben vártnál nagyobbaknak bizonyultak, s ez pedig felnagyitotta a globális pénzügyi válság hatásait, "amelyekből a japán gazdaság eddig még nem teljesen állt talpra."

Aggályát fejezte ki amiatt is, hogy a kormány politikája továbbra is elmarad attól, hogy csökkentse "időarányosan" az ország államháztartási hiányát. Japán államadóssága mindezek mellett az ország GDP-jének 200 százalékára rúg. A Moody''s bejelentésének hatására a dollár erősödni kezdett a jennel szemben.

A szigetország gazdaságáról minden esetre nem érkeznek éppen üdítő hírek: a Tokióban közzétett adatok szerint a Japánban márciusban pusztitó földrengés és cunami következtében áprilisban jelentősen csökkent a japán autógyárak termelése. A Toyota a világ legnagyobb autógyártója, közölte, hogy a termelése 74,5 százalékkal esett éves viszonylatban. A Honda termelése pedig 81 százalékkal csökkent ugyanezen időszak alatt. A Nissan termelése 48,7 százalékkal csökkent. A drámai visszaesést mindegyik gyártónál az alkatrész hiánya okozta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.