BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Váratlanul csökkent a munkanélküli segélyt igénylők száma az USA-ban

Ötezerrel csökkent azok száma, akik első alkalommal fordultak munkanélküli segélyért – derül ki az amerikai Munkaügyi Minisztérium ma közzétett adataiból.

Szezonálisan kiigazítva 457 ezer igénylés érkezett, ötezerrel kevesebb, mint az előző méréskor. Az adat 2008 szeptembere óta nem alakult ilyen kedvezően – idézi a Munkaügyi Minisztérium adatait az AP. A Thomson Reuters által megkérdezett elemzők növekedésre számítottak, a mostani szám a gazdaság lassú élénkülését jelezheti.

Az első alkalommal segélyért fordulók száma megmutatja, hajlandóak-e a cégek új munkaerő felvételére. Igaz, a mostani kedvező adathoz hozzájárulhatott a Hálaadás miatti korai zárás és a munkanélküliség jelenleg 10,2 százalék.

A négy hetes átlag 481 250, 180 ezerrel alacsonyabb, mint a válság csúcsán. A Fed ugyanakkor azt közölte, hogy a munkaadók továbbra sem aktivizálják magukat, a közgazdászok szerint az igényléseknek legalább egy hónapon keresztül 425 ezer alatt kell maradniuk ahhoz, hogy a munkaerőpiac bővüléséről lehessen beszélni. Az elmúlt 22 hónapban csökkent az állások száma az Egyesült Államokban.

Eközben a folytatólagosan munkanélküli segélyt igénylők száma az elemzői várakozásokkal ellentétben 28 ezerrel emelkedett, elérve az 5,5 milliót. Ráadásul ez a szám nem takarja azokat, akik a kiterjesztett szövetségi programok keretében részesülnek segélyben. Az utolsó méréskor ebbe a kategóriába 4,5 millióan tartoztak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.