BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vége a növekedésnek: Újra esik a kiskereskedelmi forgalom

2013. júniusban a gyorsbecslés szerint 0,4 százalékkal mérséklődött a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Ezen belül az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 1,9, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 0,5 százalékkal csökkent, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben 2,4 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében azt emelte ki, hogy az üzemanyag-kiskereskedelem volumene már három hónapja emelkedést mutat az előző év azonos időszakához képest.

A kiskereskedelmi forgalom volumene áprilisban 3,5, májusban 2,2 százalékkal nőtt a naptárhatástól megtisztított adatok szerint.

"A növekedést feltételező várakozásokkal szemben csökkent a kiskereskedelmi forgalom júniusban az előző évihez képest" – vélekedett Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza. Hozzátette, az előzetes becslés alapján a kiskereskedelmi értékesítések megközelítően 2 százalékkal csökkenhettek az előző havihoz képest.

"A váratlanul visszaeső kiskereskedelmi forgalom némileg ellentmond a fokozatosan javuló fogyasztói bizalomnak, a vártnál dinamikusabban növekvő foglalkoztatásnak, valamint a 38 éves inflációs mélypont miatt megugró reálbérek pozitív hatásának" – írta Suppan Gergely. Mindezek tükrében a visszaesést csupán átmenetinek tekinti az elemző, és szerinte a felülvizsgálat során jelentősebb korrekcióra is sor kerülhet.

A bérek és nyugdíjak idei reálnövekedése miatt a kiskereskedelmi forgalom a korábbi várakozásokhoz képest magasabb szinten stabilizálódhat Suppan szerint, ami az év második felében bázishatások miatt akár kissé tovább növekedhet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.