BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Világbank: A pénzügyi piacok bajban lesznek

A jelenleg is folyamatban lévő gazdasági fellendülés az év utolsó hónapjaiban mérséklődhet, ahogy csökkennek a fiskális ösztönzőcsomagok hatásai.

A pénzügyi piacok továbbra is bajban lesznek, és a magánszektor kereslete is stagnálni fog a nagy munkanélküliség következtében – derült ki a Világbank legújabb elemzéséből. A tanulmány figyelmeztet, hogy bár a válság nehezén már túl vagyunk, a fellendülés azért még törékeny.

A szervezet legújabb előrejelzései szerint a 2009-ben 2,2 százalékkal visszaeső gazdaság az idén várhatóan 2,7 százalékkal bővül, míg 2011-re 3,2 százalékos növekedést prognosztizálnak.

A tanulmány szerint a bővülés üteme eltérő lesz a fejlett és a fejlődő gazdaságokban. Míg a gazdag országokban 1,8 százalékos növekedést várnak az idén, addig a feltörekvő gazdaságok akár 5,2 százalékkal is bővülhetnek az előrejelzés szerint.

Tegnap hozta nyilvánosságra legújabb előrejelzését az ENSZ is. A világszervezet a jövő évre 2,4 százalékos gazdasági növekedést vár.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.