BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hanyatlik a magyar ipar – Mi történt?

Drámai adatokat adott ki a Központi Statisztikai Hivatal: 6,9 százalékkal zuhant az ipari termelés novemberben. Elemzők szerint a kiábrándító adat miatt a negyedik negyedévben is recesszióban maradhatott a gazdaság. 2009 óta nem volt ilyen kedvezőtlen az éves index. A Mercedes gyár termelésbe állása nélkül a kibocsátás még jóval alacsonyabb lenne idén, ami jól mutatja, hogy az autógyártás kivételével az ipar igen nehéz helyzetben van.

A KSH előzetes adataiból kiderül, hogy már 2012 októbere óta tart a csökkenés a termelésben, ám az adatok egészen augusztus óta rosszabbak a 2011 azonos hónapjaiban kimutatottnál.

A novemberi termelés csupán 0,1 százalékot romlott októberhez képest, de a szinte egész éves csökkenés hatása rendkívül súlyos: 6,1 százalékos a visszaesés 2011 megegyező időszakához képest. Összességében az ipari termelés a tavalyi év első tizenegy hónapjában 1,5 százalékkal volt kisebb, mint 2011 januárjától novemberéig.

A várakozásokat lényegesen alulmúlva csökkent az ipari termelés novemberben az egy évvel ezelőttihez képest, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel – hangsúlyozta Suppan Gergely. A TakarékBank vezető közgazdásza szerint a hatalmas visszaesést részben bázishatás is okozta. Megjegyezte, igen kellemetlen meglepetés, hogy az előző havi 3,8 százalék után további 0,1 százalékkal zsugorodott az ipari termelés az előző hónaphoz viszonyítva.

„Az októberi részletes adatok alapján alágazatok többségében (13-ból 9-ben) növekedés volt, amelyek nem tudták ellensúlyozni a számítástechnikai, telekommunikációs, elektronikai gyártás 26 százalékos mélyrepülését”, emlékeztetett Suppan.

Az igen gyenge hazai ipari termelés azonban követi a régiós trendet, mivel a cseh ipari termelés munkanaphatással kiigazítva 6,2 százalékkal zuhant novemberben – jegyzete meg.

A következő hónapok továbbra is igen bizonytalanok, a külső kereslet továbbra is igen gyenge, miközben a belső kereslet élénkülésére sem lehet számítani, ezzel szemben az új kapacitások részben ellensúlyozhatják a negatív hatásokat – mutatott rá Suppan.

A várakozásoknál lényegesen kedvezőtlenebb ipari termelési adat miatt a vártnál rosszabb lehet a negyedik negyedéves GDP-adat – vélekedett Kondrát Zsolt, az MKB Bank közgazdászai Elemzők szerint komoly esély van arra, hogy a tavalyi év utolsó negyedévében sem került ki a gazdaság a recesszióból.

Suppan Gergely szerint tavaly összességében 1 százalékkal csökkenhetett csökkenhet az ipari termelés, míg idén az Audi győri üzemének elindulásával, a Mercedes üzem kapacitásának felfutásával, bázishatások miatt és némileg kedvezőbb külső kereslet mellett 3,5 százalék körül növekedhet az ipar kibocsátása.

„A reggeli magyar ipari termelési adatok elég kiábrándítóak lettek. Az éves index már 6,9 százalékos csökkenést mutat, ami 2009 vége óta a legrosszabb” – emelte ki Árokszállási Zoltán. Az Erste Bank elemzője szerint a november havi változás ugyan csak -0,1 százalékos volt, de az októberi, 3,8 százalékos csökkenés után nem jó jel, hogy nem volt semmilyen kisebb pozitív korrekció. Az idei évben az első 11 hónapban 1,5 százalékos volt az éves csökkenés.

„A Mercedes gyár termelésbe állása nélkül a kibocsátás még jóval alacsonyabb lenne idén, ami jól mutatja, hogy az autógyártás kivételével az ipar igen nehéz helyzetben van. Az elektronikai cikkeket gyártó szektor a Nokia termeléscsökkentése miatt éves szinten továbbra is gyenge számokat produkálhatott, míg a belföldi piacra termelő cégek a költségvetési kiigazítás, a gazdaságpolitikai bizonytalanságok és a nagyon gyenge beruházási helyzet miatt is rossz állapotban lehetnek” – vélekedett Árokszállási. Az Erste elemzői szerint jövőre 2 százalékos növekedésre lehet az iparban, elsősorban az autógyártók termelésnövelése miatt, de a többi szektor továbbra is gyengélkedhet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.