BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Máris olcsóbb az állam finanszírozása

Alighogy bejelentette új monetáris politikai „fegyverét” a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank (MNB), máris olcsóbbá vált az államadósság finanszírozása. Az MNB irányadó eszközéhez (a három hónapos betéthez) augusztustól nehezebben tudnak hozzáférni a bankok, miután már nem hetente, hanem csak havonta tartanak tendereket, októbertől pedig elkezdik kiszorítani az állomány egy részét a Monetáris Tanács keddi döntése szerint. Már pusztán a bejelentés is elég volt ahhoz, hogy a bankok 100 milliárd forintot „kivegyenek” az MNB-eszközből, így az állomány máris 1600 milliárd alá csökkent.

Az államkötvények hozamai a bejelentés hatására 10-20 bázisponttal lejjebb mentek a héten. A 12 hónapos diszkontkincstárjegy hozama a tegnapi aukción 0,71 százalékra csökkent, ami 23 bázisponttal alacsonyabb az előző aukcióhoz képest. A meghirdetett 30 milliárd forintnál négyszer többet vettek volna meg a piaci szereplők, ilyen túljegyzésre évek óta nem volt példa, így az adósságkezelő másfélszer annyi papírt adott el, mint tervezte. Minden bizonnyal a bankok jelentek meg az állampapírpiacon vásárlóként, akik kezdenek felkészülni arra, hogy hamarosan csak nagyon korlátozottan tarthatják az MNB-eszközben a pénzüket.

A jegybank célja, hogy az állam finanszírozásának olcsóbbá tétele mellett a bankok hitelezzenek is (ahelyett, hogy az MNB-ben parkol a pénz), az elemzők azonban szkeptikusak. Szerintük a pénzintézetek eddig is akartak hitelezni, így a felszabaduló likviditás jó része az állampapírpiacon landolhat, ami további hozamcsökkentést válthat ki. Ez pedig nem oszlatja el azokat az aggodalmakat, miszerint a magyar bankok állampapír-állománya már így is kiemelkedően magas európai összevetésben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.