BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megerősítette a magyar adósosztályzatot az S&P

Megerősítette a magyar államadós-osztályzatot pénteken a Standard & Poor's. A nemzetközi hitelminősítő nem módosította sem a "BB plusz" szintű szuverén besorolást, sem annak stabil kilátását.

A stabil kilátás fenntartása összességében jelzi, hogy a Standard & Poor''s a közeli jövőben nem tervezi felminősíteni Magyarországot. Ehhez az kellett volna, hogy pozitívra javítsa az ország adósbesorolásának kilátást. Igaz, pozitív kilátás nélkül is van esély a felminősítésre, ez történt a legutóbbi felminősítésnél. Ám kétségtelen, hogy sokkal ritkább, hogy pozitív kilátás nélkül javítja a besorolást egy hitelminősítő.

A legtöbb elemző arra számított, hogy az S&P megadja a pozitív kilátást, ezzel a felminősítés előszobájába kerülhetett volna az ország, vagyis a hitelminősítő lépése kisebb csalódást okozhatott a szakértők és a magyar kormány számára. Utóbbi már évek óta várja, hogy kiemeljék az országot a bóvliból.

Az S&P szerint a magyar gazdaság 2015 és 2018 közötti három éve időszakban 2,4 százalékos gazdasági növekedést érhet el. Szerintük mindez támogatja a még jelenleg is magas szinten lévő államadósság csökkenését. A tavalyi év végén 76,9 százalék volt a GDP-arányos államadósság, az idei második negyedév végére azonban újra 80 százalék közelébe került.

Az S&P úgy ítéli meg, hogy Magyarország potenciális gazdasági növekedése (vagyis a hosszú tvon várható növekedés) még most is alacsonyabb, mint a versenytársaké.

Egyelőre a Fitch Raings tart érvényben pozitív kilátást, a Moody''s és az S&P-nél stabil a befektetésre ajánlott szint alatti minősítésünk. Az S&P ismét kiemelte a devizahitelek átváltásának kedvező hatásait, amely mérsékli a háztartások óvatosságát. A fogyasztás növekedését nem csak a devizahitelek kivezetése, így az elkölthető jövedelem növekedése, hanem az alacsony olajárak és a javuló munkaerő-piaci helyzet, vagyis a növekvő foglalkoztatás is támogatja. Mindezek miatt az S&P 3 százalékos gazdasági növekedést vár az idei évre.

Ugyanakkor az S&P is tudja: a növekedést az EU-források gyorsuló lehívása, a közfoglalkoztatási program kibővítése, valamint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramja is segítette. Az uniós források felhasználásának jövő évi lassulását (kifut az előző ciklus) ellensúlyozhatja, ha a kormány és az MNB újabb gazdaságélénkítő lépéseket hoz. Az S&P azt is kiemetle, hogy a gazdaságpolitika egyre kiszámíthatatlanabb.

Az S&P szerint kedvező, hogy csökken a külső adósság, ami miatt a magyar gazdaság egyre kevésbé sérülékeny, többek között a Federal Reserve várható kamatemelésével kapcsolatban is. A fizetési mérleg többlete és a mérsékelt infláció miatt Magyarország az egyik legellenállóbb.

Gárgyán Eszter, a Citi vezető közgazdászának véleménye

Nem minősítette fel Magyarországot a Standard & Poor’s péntek esete, és a kilátást sem javította, így még sokáig kell várni arra, hogy újra befektetésre ajánlják az országot. A stabil kilátás tartása azt jelzi, hogy az S&P a közeli jövőben nem is tervezi, hogy felminősítse Magyarországot, vagyis kiemelje a bóvliból. A nagy hitelminősítők 2011 vége óta tartják a befektetési sáv alatt az országot.

A Morgan Stanley elemzői viszont azt gondolják, hogy Magyarországot hamarosan fel kelleme minősíteni. Ezt a várakozást támasztja alá, hogy egy másik nagy hitelminősítő, a Moody’s a múlt héten kedvező képet festett a magyar gazdaságról.

Gárgyán Eszter, a Citi vezető közgazdásza a Világgazdaságnak korábban azt mondta, jövőre várható felminősítés a Moody’s-tól, novemberben inkább kilátásjavításra van esély. Gárgyán számított arra, hogy nem lesz felminősítés az S&P részéről, és meglepőnek tartotta volna, ha  már most lép a hitelminősítő. Ezt azzal magyarázta, hogy az S&P márciusban javította egy szinttel, „BB”-ről „BB+”-ra a magyar adósosztályzatot – addig két kategóriával volt a befektetési ajánlás alatt náluk –, azóta viszont nincs lényeges változás a magyar fundamentumokban.

Mindhárom nagy hitelminősítő – a Fitch, a Moody’s és az S&P is – egyetlen fokozattal tartja Magyarországot a befektetési ajánlás alatt.

Az S&P tavasszal – a felminősítésnél – úgy vélekedett, hogy a devizahitelek forintosítása miatt Magyarország ellenállóbb lett a külső sokkokkal szemben, és az is kedvező, hogy a kormány helyi devizában adósodik el inkább, mint külföldiben. Az alacsony költségvetési hiányt is kedvezőnek értékelték, ugyanakkor a kormány döntéseit akkor még kevéssé kiszámíthatónak tartották.

Gárgyán Eszter lapunknak azt mondta, hogy a Fitch már pozitív kilátást tart érvényben, míg a többi stabilt, vagyis arra van elméletileg a legnagyobb esély, hogy ők emelik ki a magyar besorolást először a bóvliból. A Fitch a múlt héten közölte, hogy elsősorban a nettó külső adósság gyors csökkenése miatt javította májusban stabilról felminősítés lehetőségére utaló pozitívra a magyar adósbesorolás kilátását. Tavasszal úgy látták, hogy felminősíthetik az országot, ha a gazdaságpolitika stabilabbá és kiszámíthatóbbá válik, és ha javul az üzleti környezet.

Gárgyán Eszter szerint egy felminősítéseknek közvetlen hatása nem biztos, hogy lesz, mert az állampapír-piaci hozamokat a belföldi kereslet befolyásolja most. A legfontosabb tényező, hogy a Magyar Nemzeti Bank önfinanszírozási programja a bankokat az állampapírok felé tereli, ami lefelé szorítja a hozamokat. Gárgyán azonban úgy véli, ha az ország visszanyeri a befektetési ajánlást is több hitelminősítőnél, akkor hosszú távon új típusú külföldi befektetők is megjelenhetnek a kötvénypiacon, ami kedvező lenne.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.