BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nincs vége az adósságválságnak

Az Európai Központi Bank újra kockázatos (görög, portugál, ír) állampapírokat vásárol.

Az eladósodott országok (Portugália, Írország, Görögország és Spanyolország) kötvényeit kockázatosnak tartja a piac, és az aggodalmak felerősödésével újra kötvényeket vásárolt az EKB. A közösségen belüli monetáris politikát irányító jegybank portugál, görög és ír papírokat vásárolt – olvasható a Financial Times hasábjain.

Értesüléseik szerint 100-300 millió euró értékben vásárolt kötvényeket a bank, ami nem számít nagy volumennek, de érzékelteti: a bizalomvesztésnek és az adósságválságnak nincs vége.

A görög papírok hozamai az EU-IMF mentőcsomag előtti, májusi szintre kúsztak fel. Az EKB 61 milliárd euró értékben vásárolt állampapírokat, elsősorban görög, ír és portugál államadósságot május 10-e óta. A legtöbbet az első héten, mintegy 16,5 milliárd euró értékben vásárolt, mióta az euróövezet válsága enyhülni látszót visszavágta a vásárlásait a központi bank.

A görög két éves kötvény hozama 10,33 százalékra ugrott szerdán. A piac bizalma Görögországgal kapcsolatban tovább csökkent, mikor szerdán kiderült, hogy az ország mélyebb recesszióban van, mint gondolták. – Attól tartanak, hogy az sztrájkok tovább folytatódnak.

„Sok befektető vonakodik attól, hogy a magas hozamok ellenére olyan euróövezeti tagországok kötvényét vásárolja, akik nehéz helyzetben vannak” – mondta Steven Major a HBSC elemzője.

Görög GDP

A görög gazdaság a második negyedévben nagyobb zuhanáson ment keresztül, mint várták. A gazdasági lassulás 1,8 százalékos volt a megelőző három hónaphoz képest. A visszaesés mértéke nagyobb mint az előzetes 1,5 százalékos becslés – közölte a ország statisztikai hivatala szerdán.

Éves alapon számítva Görögország gazdasága 3,7 százalékkal zuhant a második negyedévben, ami szintén nagyobb, mint az előzetes 3,5 százalékos várakozás.

A beruházások 18,6 százalékkal csökkentek, a fogyasztás 5,1 százalékkal mérséklődött egy év alatt. Az import 13,5 százalékot esett vissza, az export 5-öt.

Éves alapon számítva Görögország gazdasága 3,7 százalékkal zuhant a második negyedévben, ami szintén nagyobb, mint az előzetes 3,5 százalékos várakozás.

A beruházások 18,6 százalékkal csökkentek, a fogyasztás 5,1 százalékkal mérséklődött egy év alatt. Az import 13,5 százalékot esett vissza, az export 5-öt. Csőd fenyeget? A görög hosszú hozamok a korábban rémisztőnek tűnő 12-13 százalék körül stabilizálódtak, a piac 90 százalék körüli (nagyobb, mint az IMF mentőcsomag előtti pánikban!) valószínűséget ad egy 7-10 éven belüli csődnek, a részvénypiac képtelen felállni a padlóról - vélekedett a Concorde.

A Concorde már augusztus közepén emlékeztetett arra, hogy a piac világosan árazza a görög problémákat: "A görög 5 éves hozam 11,4% felé jár, miközben a spanyol 5 éves 3% alatt van, az olasz 5 éves 2,6%, és a portugál 5 éves sem éri már el a 4%-ot. A piac világosan árazza, hogy a görög államadósság átstrukturálása néhány éves távlaton belül elkerülhetetlen. A görög adósság-konszolidáció pedig jó eséllyel nem valósítható meg "hair cut"-ok nélkül - azaz a kötvényesek pénzük egy részét egyszerűen nem fogják visszakapni." -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.