BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A fideszes önkormányzatok sem jártak túl jól...

Hiába erős a Fideszen belül az önkormányzati lobbi, a költségvetés tervezetéből az derül ki, hogy érdekérvényesítő képességük egyelőre szerénynek bizonyult. A helyhatóságok ugyanis – a büdzsé tavalyi megkurtítása után – megint kevesebb állami támogatásra számíthatnak - írja a Népszabadság.

Az idei csaknem 1164 milliárd forint helyett jövőre harmincmilliárd forinttal kevesebb állami forrásra számíthatnak a helyhatóságok, ezen belül a települések kilencmilliárddal kevesebbet kapnak a személyi jövedelemadó-bevételből. Ez az önkormányzatok költségvetési pozíciójának alig pár százalékos romlását jelenti, de ha az idei évre prognosztizált négy százalék körüli inflációval is számolunk, a települések 2011-ben minden 14 állami forintból legalább egyet biztosan elveszítenek - olvasható a Népszabadságban.

Önmagában ez aligha okozhatna súlyos gondot, hiszen ennyi tartalék minden rendszerben lehet. Különösen, ha figyelembe veszszük, hogy a helyhatóságok 2010-ben a saját bevételeikkel együtt – igaz, a hitelekkel együtt – majdnem 3500 milliárd forintból gazdálkodhatnak. Vagyis: a veszteség ehhez képest már szinte jelentéktelen. Csakhogy az önkormányzatok költségvetési támogatása tavaly is körülbelül hat százalékkal csökkent, így az államtól származó bevételek szűkülése két év alatt már megközelíti a tíz, a pénzromlással együtt pedig a 17-18 százalékot.

Nincs azonban ebben semmi újdonság, hiszen a rendszerváltozás óta tapasztalható tendencia, hogy az állam a helyhatóságokkal egyre szűkmarkúbban bánik

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.