BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A világ 10 leggyengébb országa

A World Economic Forum (WEF) újra rangsorolta az országokat, most 148-ban végezték el a kutatást. A versenyképességi lista legvégén levő országok igen alacsony GDP-vel rendelkeznek. A 2011-es, 2012-es rangsor alapján, Svájc, Szingapúr és Svédország szerepelt a top 3-ban. 2011-ben Magyarország az 52., míg tavaly a 48. helyen szerepelt.

10. Mianmar

Balról Bangladesh, jobbról Thaiföld öleli körbe azt a délkelet- ázsiai országot, ami a 10 helyen végzett. Mianmar a 10. legkevésbé versenyképes nemzet a világon, annak ellenére, hogy 2011- óta folyamatos fejlődésen mennek keresztül. Az ország többnyire mezőgazdaságból tartja fenn magát. Többnyire rizst, kukoricát és gyapotot termelnek. A legfontosabb exporttermékük a gömbfa. Az egy főre jutó GDP mértéke körülbelül 835 dollárt tesz ki. Itt a lakosság 1,1 százaléka használ internetet.

9. Burkina Faso

9. helyen a Nyugat afrikai Burkina Faso szerepel. Egy azon országok közül, ahol a legrosszabb állapotban van az egészségügy és az oktatás. Nagyon alacsony az iskolázottak száma, ennek következtében is a lakosság nagy része írástudatlan. Továbbá itt van a legmagasabb gyermekhalandóság a világon.

8. Mauritánia

A "mórok földje", azaz Mauritánia Afrika északi részén helyezkedik el. Itt az egy főre jutó GDP 1157 dollár, a 26. legalacsonyabb ilyen szempontból. Mauritániát is az egyik legrosszabbul iskolázott nemzetek közé sorolták. A megfelelő oktatás elengedhetetlen lenne a jóképességű munkaerő kitermeléséhez. A legnagyobb problémát az elviekben megszűnt, de még gyakorlatilag is jelenlevő rabszolgaság jelenti, amit 2007-óta büntetnek. A CNN 2012-es riportja szerint, akkor az országban, körülbelül 680 ezer ember volt rabszolga, ez a populáció 10-20 százalékát tette ki akkor.

7. Angola

A délnyugati Angola a 7. helyen áll. Negyed évszázada a polgárháborúval küzdenek, ami közel 1,5 millió ember halálát okozta. A 2002-ben befejeződő háború után, Angola jelentős kőolaj termelővé vált. ,majd 2006-ban tagja lett az OPEC-nek ( Kőolaj-exportáló Országok Nemzetközi Szervezete). Az országban 100 emberre 49 mobiltelefon jut, a lakosság 17 százaléka jut internetközelbe.

6. Haiti

A rangsor 6. helyén Haiti szerepel. A 2010-ben Haiti-t ért földrengés által közel 300 ezer ember vesztette életét. A földrengés előtt is kivételesen rossz állapotban volt a gazdaságuk, a tragédia után, az őket ért veszteségek még inkább sanyarú helyzetbe taszította őket. A haiti utak és a közelekedés bozalmas állapotban vannak, a villamosenergia-ellátás és a telefonelérhetőség szintén kevés embernek elérhető. A legnagyobb problémát a bizonytalan politika és a mindennapos visszaélések, kenőpénzek adják. Itt az egy főre jutó GDP 759 dollár.

5. Sierra Leone

Libéria mellett található Sierra Leone, Nyugat afrikai ország az ötödik helyen áll. 2012-ben itt volt a legmagasabb infláció, közel 14 százalékkal emelkedtek az árak. Az egészségügy szemponjtából is a lista végére kerültek. Nagyon gyakori halálozás a Malária és a tuberkulózis, ami 100 ezer emberből 700-at érint. A várható élettartam átlagosan 47,8 év.

4. Jemen

Afrika keleti csücskén található Jemenben nem megfelelő az infrastruktúra, és mindennapos a rendőri korrupció. Gyakran visszaélnek a közpénzzel és súlyos probléma az utcai erőszak is. Az erőszakos cselekedetek száma évről-évre nő. A lakosság közel 17 százaléka él internetközelben.

3. Burundi

A harmadik helyen szerepel Burundi, amit Kongó és Tanzánia fog közre. A GDP 282 dollár egy főre, ami a második legalacsonyabbnak számít a listán. Csak Malawit előzte meg. Pénzügyi szolgáltatások szempontjából a legrosszabb helyezésen áll.

2. Guinea

Guinea a második helyen áll, itt a GDP 519 dollár, ami a 7. legalacsonyabb a listán. Többek közt itt vannak a legrosszabb utak, az egyik leggyengébb infrastruktúra, és itt található a legkevesebb mobiltelefon a világon. Az egészségügy sem mondható jobbnak, hiszen 100 ezer emberből, körülbelül 38 ezer ember hal meg maláriában.

1. Csád

A lista legalján Csád található, egy közép afrikai ország, Nigéria és Szudán által közre zárva. A WEF szerint itt a legrosszabb az infrastruktúra. Az illegalitás nem látott mértéket öltött. Egyetlen országban sincs olyan szegénység, és alulképzettség mint itt. Csádban az egészségügy borzasztó állapotban van. A malária itt is vezető halálok, a várható élettartam 50 év.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.