BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

BKK: hárommilliárd tervekre

Hárommilliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott a Budapesti Közlekedési Központ új nagyprojektekre. Ebből azonban még egy méter metró- vagy villamosvonal sem épül, csak a tervezést szolgálja az összeg.

Két év múlva lehet benyújtani az új EU-s költségvetési ciklus pályázatait, Budapest pedig most jelentős összeget szán arra, hogy kész tervekkel indulhassanak majd a tömegközlekedés fejlesztési támogatásaiért. Tarlós István főpolgármester és Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója bejelentették: 3,11 milliárd forintot szánnak arra, hogy műszakilag és gazdaságilag is előkészített projektekre köthessen le a főváros uniós forrásokat.

A fejlesztéseknek négy fő iránya van. 880 millió forintból vizsgálják a villamos-, valamint a trolihálózat fejlesztési lehetőségeit – mintegy húsz vonalat néznek meg, és választják ki közülük, melyekkel érdemes pályázni. Pontosan ugyanennyiből, szintén 880 millióból mérik fel, hogy a földalatti járműveit hogyan lehetne korszerűsíteni, és hogy van-e lehetőség Zuglóban meghosszabbítani a vonalat, illetve hogy ha van, azt pontosan milyen nyomvonalon.

Előkerült a rég ismert terv is: 639 milliót szánnak annak megvizsgálására, hogyan lehet a 2-es metrót és a gödöllői HÉV-et összekapcsolni az Örs Vezér terén. Végül pedig az Észak-Déli gyorsvasút déli szakaszának fejlesztési lehetőségeinek előkésztése is sorra kerül – a jól csengő név azt takarja, hogy a csepeli és a ráckevei HÉV-et összekötnék és bevezetnék valószínűleg a föld alatt az Astoriáig. Az azonban minden tervezés mellett biztos, hogy ebben az évtizedben nem lesz kész az észak-déli irányú gyorsvasút.

Fontos kiemelni: mindezek a tervek egyelőre nem kész vonalakról vagy új, forgalomba állított szerelvényekről szólnak, hanem a megvalósítás előkészítéséről. Mint Vitézy Dávid elmondta, egy részletes előkészítő munka következik, „végre nem csak egy vonal lesz a térképen” az összes szóban forgó vonal. Áttekintik többek közt, hogy ahol új vonalon vezetnék a közlekedést, ott milyen a telkek tulajdonosi helyzete, hol vannak közművek, olyan vezetékek, amelyeket figyelembe kell venni az építkezésnél, és milyen más kockázatok állnak fenn. Ha ezek meglesznek, akkor Vitézy ígérete szerint 2014-ben dönthet a főváros, pontosan mire pályáznának az EU-nál.

Ami a jelenlegi beruházásokat illeti, Tarlós István elmondta: a 4-es metró 2014-es átadása továbbra is tarthatónak látszik. Az arra a vonalra érkező metrókocsik jövő tavaszra kaphatják meg a típusengedélyt, a 2-es metrónál pedig heteken belül, legkésőbb szeptember elejére forgalomba állnak az első új kocsik. Ezen kívül 41 milliárd forintból 2013 tavaszára elkezdődik az 1-es és a 3-as villamos korszerűsítése; 11 milliárdot szánnak a budai fonódó villamosokra, amelyről támogatási szerződést is kötöttek, valamint 7 milliárdból kiépítik azt a rendszert, amely 257 csomópontban követi pontosan, merre tartanak az egyes BKK-járatok.

A főpolgármester kitért a parlament által elutasított dugódíj, valamint az ebből származó bevétel pótlásáról folyó tárgyalások kérdésére is. Mint mondta, jövő héten találkozik Naszvadi György államtitkárral, vele köthetnek előzetes megálapodást a dugódíj helyettesítéséről. A főváros azt kérte az EU-tól, hogy kapjanak halasztást, ne kelljen már 2013-ban bevezetniük a dugódíjat, de sem Tarlós, sem Vitézy nem kapott még választ Brüsszelből. A főpolgármester szerint az első előzetes reakciók azonban így is pozitívak, a városvezetés pedig legkésőbb 2016-os határidőben gondolkozik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.