BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismét leminősítették Portugáliát

Egy osztályzattal tovább rontotta kedden a hosszú távú portugál államadósság minősítését a Moody's: BAA1-re a korábbi A3-ról.

A hitelminősító azt is közölte, további leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá helyezte az ország adósbesorolását.

A Moody''s legutóbb március közepén egyszerre két fokozattal az elsőrendű befektetői sáv aljára minősítette vissza Portugália hosszú futamidejű adósságának osztályzatát - jelenti az AFP.

A többi piacvezető hitelminősítőhöz, így a Standard and Poor’s-hoz és a Fitch-hez képest a Moody’s értékelése még mindig két jeggyel magasabb. A cég szerint Portugália hitelminősítésének hajtóereje elsősorban a fokozott politikai, költségvetési és gazdasági bizonytalanság.

A cég arra számít azonban, hogy bárki győz is a június 5-én tartandó választásokon, Portugália sürgősen uniós pénzügyi segítséget kér majd, az EFSF-től kapott támogatás pedig egyensúlyba hozhatja a helyzetét. Lisszabon tegnap megismételte, hogy továbbra is igyekszik elkerülni a külső segítség igénybevételét. A portugál kormány annak ellenére bizakodó, hogy az euró bevezetése óta nem látott magas szintre ugrott az ország csődkockázati biztosítási felára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.