BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jövő szerdától lehet igényelni az uniós önerő alapból

Előzetes igényfelmérés indult az EU Önerő Alapból kérelmezni kívánt támogatási igényekről, az alapon keresztül év végéig 30 milliárd forint önerő támogatást igényelhetnek a kedvezményezettek - közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) honlapján.

A tájékoztatás szerint a finanszírozási problémákkal küzdő közszféra szervezetek október 24-től terjeszthetik elő az önerő támogatásra vonatkozó kérelmüket.

A támogatások igénybevételének felgyorsítása és a kérelmezési eljárás elősegítése érdekében indult előzetes igényfelmérés keretében lehetőség van arra is, hogy a kedvezményezettek a feltételek teljesítése esetén már október 24-re összeállítsák a támogatásra vonatkozó kérelmüket.

Az igénybejelentés a kérelmező előzetes nyilatkozata alapján átalakulhat önerő-támogatási kérelemmé - közölte az NFÜ.

Támogatást azok a közszféra szervezetek igényelhetik, amelyek már rendelkeznek szerződéssel Európai Regionális Fejlesztési Alapból vagy a Kohéziós Alapból megvalósuló projektekre, az önerő rendelkezésére állásáról nyilatkoztak, de az önerőt nekik fel nem róható okból nem, vagy csak részben tudják biztosítani.

A kérelmet és mellékleteit az NFÜ honlapján keresztül elérhető EMIR-rendszerbe kell feltölteni, amelynek használatához útmutató található a honlapon.

Igényt lehet benyújtani az olyan számlák önerő tartalmára, amelyeket az igénylő még nem nyújtott be elszámolásra. Az idén azokat a kifizetési kérelmeket fizethetik ki önerő-támogatási döntés alapján, amelyeket a jogosult a kérelméről szóló döntést követő 30 napon belül  - legkésőbb november 30-ig - hiánytalanul benyújt elszámolásra.

Az önerő támogatásnak két fajtája kérelmezhető: visszatérítendő és vissza nem térítendő támogatás, azonban a döntéshozó mindkét támogatási formát magában foglaló, úgynevezett vegyes konstrukcióról is dönthet.

A kérelmekről a nemzeti fejlesztési miniszter dönt, a támogatási szerződések megkötésére, illetve a támogatási okiratok kibocsátására november első felében kerül sor - olvasható az NFÜ tájékoztatójában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.