BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megyei megszorítások - Baranya egymilliárdot spórolt

A költségvetés tervezésekor még 2,4 milliárd forint hiány mutatkozott, és azt a célt tűzték ki, hogy ezt 1,5 milliárdra faragják le.

A kiadások csökkentése elbocsátásokkal, és a megyei önkormányzat által fenntartott Művészetek és Irodalom Háza, valamint a kulturális és idegenforgalmi központ megszüntetésével is jár. (Előbbi intézmény valamilyen formában történő további működtetésére Pécs városa tett korábban ígéretet, a kulturális és idegenforgalmi központ egy részét pedig a Tudásközpontban található Megyei-Városi Könyvtárba olvasztják.) Közel száz álláshelyt szűnt meg, a gyakorlatban ez hatvanhat munkavállaló elküldését jelenti - közölte a bama.hu.

Megszorításokkal és elbocsátásokkal készül az új költségvetési évre a legtöbb megyei önkormányzat. A megyékben ezekben a hetekben kell elfogadni a 2011-es költségvetést, de szűk a mozgástér a spórolásra, és a szintén rossz helyzetű települési önkormányzatok feladataiba is be kell segíteni.

Ugyanerre a problémára utalt Ambrus András, a Pest Megyei Önkormányzat sajtófőnöke is, amikor a Világgazdaságnak elmondta: sok megye eszközei kétségessé teszik, hogy a másoktól átvett kötelezettségeknek intézménybezárások nélkül eleget tudjanak tenni. Pest megye a kötelezően előírt feladatok ellátására, az intézmények működőképességének fenntartására fordította minden forrását 2010-ben is, így nem volt és az idén sem lesz mód a szolgáltatások minőségének jelentősebb mértékű javítására. Tervezett és előre nem tervezhető beruházások szenvedhetnek késedelmet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.