BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vízművek visszavásárlása - itt a cáfolat a BVK-tól

Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) szerint több pontban is valótlanságokat tartalmaz a Fővárosi Vízművekről szóló, a Népszava című lapban pénteken megjelent írás.

Szűcs Panni, a BVK szóvivője az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében kifejtette: a Fővárosi Közgyűlés május végén úgy döntött, hogy a társaság kisebbségi részvénycsomagját maga a vízművek vásárolja meg, a főváros pedig ehhez 12 milliárd 94 millió forint összegű részvényesi kölcsönt nyújt, amelyet a cég 2012. szeptember 7-ig köteles visszafizetni.


Ezen összegre a Fővárosi Vízművek hitelt vesz fel, és ebből tesz eleget a visszafizetési kötelezettségének – írta a szóvivő, hozzátéve, hogy a főváros közvetlenül mindössze 2,5 milliárd forint ellenértékért szerzett részvénycsomagot, amely a 15,1 milliárd forint vételár része.
A közleményben felidézték, hogy a részvényvásárlási tranzakció június 29-én lezárult, a vételárat teljes egészében kifizették, így nem helytálló az az állítás, miszerint a fővárosnak az elkövetkező két évben további részleteket kellene megfizetnie.
A BVK cáfolta azt is, hogy a vételárat a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. és a Főtáv Zrt. fedezné. Szűcs Panni jelezte, hogy az érintett társaságok osztalékbefizetése a fővárosi önkormányzat költségvetési bevétele, míg a részvények vételárának fedezete a korábbiakhoz képest már a vízműveknél maradó menedzsmentdíj.


A szóvivő azt is leszögezte: a főváros kötvénykibocsátást sem tervez.
A Népszava pénteken arról írt, hogy a fővárosi közművállalatok eredménytartalékaiból fizetheti ki Budapest önkormányzata a Fővárosi Vízművek Zrt. privatizációs szerződése felbontásának, a cég külföldi tulajdonrésze visszaszerzésének árát. A lap szerint erre a megoldásra azért kényszerülhet a főváros, mert sem a hitelfelvétel, sem a kötvénykibocsátás nem bizonyult járható útnak a 15 milliárd forintos tranzakció finanszírozásához.

MTI-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.