BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sokféle betegség veszélyezteti a menedzsereket

A mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, az ülőmunka és a pszichés stressz áll a menedzsereket leginkább fenyegető megbetegedések hátterében – állapították meg az évente csaknem négyezer szűrővizsgálatot végző Budai Egészségközpont munkatársai.

Az anyagcsere-, táplálkozási és endokrin betegségeken belül a leggyakoribb a magas koleszterinszint és az elhízás volt, de a későbbi emésztőrendszeri megbetegedések kialakulásában szerepet játszó közül fogszuvasodást és fogínygyulladás is jelentős arányban volt jelen.

A vezető diagnózisok között szerepelt a magas vérnyomás, és sokakat érintett az alsó végtagok visszértágulata. A húsz leggyakoribb betegség közé tartozó érelmeszesedés a nőket kétszer nagyobb arányban érintette, mint a férfiakat, és ugyanez volt a helyzet a kóros vizeleti leletértékeket tekintve is. A migrén és az alvászavar viszont inkább a férfiaknál fordult elő.

A tavalyi szűréseken egyébként a legnagyobb arányban, több mint 65 százalékban festéksejtes anyajegyet, a bőrön vagy a nyálkahártyán kialakuló, jóindulatú elváltozást diagnosztizáltak. Ezek figyelemmel kísérése az előfordulás gyakorisága, illetve a változóban lévő éghajlati tényezők miatt kiemelten fontos. A második leggyakoribb elváltozás a lúdtalp volt, míg a harmadik a kor előrehaladtával jelentkező öregszeműség volt.

A szintén a közelmúltban zárult első országos munkahelyi stresszfelmérés azt állapította meg, hogy a depresszió, a szorongás, a pánik, a kiégés, illetve a szív-érrendszeri megbetegedések, de a gyakori nyak-, hát- és derék-fájdalom esetében is komoly rizikótényező lehet a munkahelyi stressz. 

 Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének Munkahelyi Stressz Kutatócsoportja által készített internetes kérdőívet - www.munkahelyistresszkerdoiv.hu – bárki anonim módon kitöltheti.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.