BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sikeres és kihívásokkal teli évet zárt a FŐGÁZ

A hazai gázpiac liberalizációja már évek óta tart, az üzleti fogyasztók kiszolgálásában egyre nő a verseny. Az országos gázkereskedelmi tevékenységet folytató FŐGÁZ ebben a szegmensben is sikeres évet zárt. A FŐGÁZ a szabályozási környezet változásaira és a piacnyitással összefüggő kihívásokra is eredményesen reagált.

A hazai gázpiac liberalizációja már évek óta tart, az üzleti fogyasztók kiszolgálásában egyre nő a verseny. Az országos gázkereskedelmi tevékenységet folytató FŐGÁZ ebben a szegmensben is sikeres évet zárt. A gázszolgáltató által elért eredményekről Koncz László vezérigazgató-helyettessel beszélgettünk.

Mit tart az elmúlt év legnagyobb feladatának a Fővárosi Gázművek Zrt. életében?

Társaságunk számára a 2009-es év egyik legnagyobb feladata az úgynevezett 101-500 m3/óra teljesítménylekötéssel rendelkező ügyfeleink szabadpiacra vitele volt, hiszen a törvényi szabályozások értelmében ezt a fogyasztói kört 2009. június 30-ig lehetett csak a közüzemi szolgáltatás keretében ellátni. A szabadpiacon kiélezett verseny van, a nagyfogyasztóknál akár 1-2 százalékos árkedvezmény is komoly megtakarítást jelenthet.

Hogyan tudták ezt megvalósítani, és mik az idei év feladatai?

A kihívásra már 2008-ban megkezdődött a felkészülés, hiszen az új szerződések megkötéséhez a korábbi gyakorlathoz képest eltérő módszertant kellett alkalmaznunk. A FŐGÁZ kereskedelmi tevékenysége során mindig is igyekezett testreszabott ajánlatok készítésére, de sablonizálható ajánlatok nélkül a partnerek költséghatékony menedzselése ebben a szegmensben már nem volt elképzelhető. Ezen munka során alakultak ki az általunk azóta is alkalmazott tarifacsomagok, így ebben az ügyfélkörben már nem hangzanak ismeretlenül a BASIC, ECO, FIX, UNIVERSE, stb. termék nevek. Mára elmondhatjuk, hogy sikerült összehangolnunk az ügyfelek igényeit társaságunk lehetőségeivel, így fogyasztóink jelentős részének olyan tarifacsomagot tudtunk ajánlani, amelyet elfogadott és továbbra is a FŐGÁZ fogyasztója maradt, de immáron szabadpiaci ellátásban vételez. A kihívás tehát óriási volt, azonban a cél sikerült: az ügyfélkör 95%-a a FŐGÁZ-nál maradt.
A 2010-es év a 20-100 m3/óra mérőteljesítménnyel rendelkező alapdíjas fogyasztók szabadpiacra való lépésével folytatódik. A tét most is óriási: minél több ügyfelet megőrizni, és ezekben a szegmensekben is eredményesen működni.

Miért érdemes továbbra is a FŐGÁZ-nál maradni a szabadpiacra lépés után?

Az elmúlt évben a gázbeszerzéssel kapcsolatos döntésnél felértékelődött az ellátásbiztonság, a rugalmasság szerepe, és tapasztalat megléte, amelyben a FŐGÁZ nagyon erős. A gázszolgáltatásban is az árat mindig az érte kapott szolgáltatás minőségével, és az adódó kockázatokkal együtt kell és érdemes vizsgálni. A minőségi és biztos gázellátás, a kiszámítható partneri viszonyok és elszámolás, a tiszta tulajdonviszonyok egyáltalán nem luxus, hanem sokkal inkább „alapelvárás” egy üzleti partnernél. Ezen értékekről való lemondás olyan működési kockázatokat jelenthet, melyek kezelésének ára sokszorosa lehet az esetlegesen elérhető minimális primer megtakarításnak.

További információkat itt találhat: fogaz.hu

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.