BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mire számítanak a kkv-k? - Az Ecostat kristálygömbje

Az Ecostat 2010. januári bizalmi felméréseinek eredményei a gazdaság két meghatározó vállalatcsoportjában az üzleti várakozások javulását jelzik.

A nagyvállalati TOP-100 konjunktúra-index értéke 71,8 százalék, a kis- és középvállalatoké 67,8 százalék lett januárban. Az előző hónaphoz viszonyítva a nagyvállalatok bizalmi indexe több mint három százalékkal, a KKV-ké hét százalékponttal emelkedett. A gazdálkodó szervezetek bizalmi várakozásait összegző mutatók trendje az egy évvel korábbi mélypont óta háromnegyed évig meredekebben emelkedett.

Magyarország gazdasági kilátásait 2010 első felére a belföldi multinacionális vállalatok az átlagosnál valamelyest kedvezőbben értékelik. A következő negyedév végéig a hazai nagyvállalatok viszonylag széles köre, 29 százaléka teljesítmény növekménnyel, 27 százalékuk viszont csökkenésével kalkulál. Az előző hónapokénál derűlátóbb várakozások szerint a belföldi kereslet növekedését a TOP-100 csoport 21 százaléka feltételezi, 58 százalékuk szerint ezen a területen nem várható változás. Hazai piacain versenypozíciója javulását a nagyvállalatok 22 százaléka reméli, külföldi piacképességük 30 százalékuknál lehet kedvezőbb.Jelenlegi készletállományáról a nagyvállalatok 62 százaléka nyilatkozta, hogy megfelel az ilyenkor megszokott szintnek, egynegyedük szerint viszont elmarad attól.

A kis- és középvállalatok visszajelzése szerint a következő negyedévben 25 százalékuknál növekedhet a teljesítmény, 46 százalékuknál feltételezhetően nem fog változni. Csökkenő teljesítménnyel április végéig a KKV-k 29 százaléka kalkulál, jóval szűkebb kör, mint az előző két hónapban. A vállalkozások visszajelzései alapján fejlődésük jövőbeni kilátásait a gyenge belföldi kereslet és bizonytalan gazdasági környezet rontja a legnagyobb mértékben. A hazai vállalatok 23 százaléka belföldi piacain növekvő, 24 százalékuk csökkenő kereslettel számol.

Az exportpiacokon aktív cégek bő egyharmada az igények növekedését, 15 százalékuk csökkenését valószínűsíti 2010 első félévére. A KKV-k határokon belüli versenyképessége rövid távon 68 százalékuknál stabil marad, gyengülő versenyképességgel 14 százalékuk számol. Külföldi piacképessége 65 százalékuknál valószínűleg nem fog megváltozni, javuló versenypozíciót remél minden ötödik vállalkozás. Saját vállalatánál a foglalkoztatott létszámot 13 százalékuk kismértékben bővíthetőnek, 59 százalékuk elégségesnek minősítette.

A hazai cégek beruházási elkötelezettségét számszerűsítő mutató meglehetősen alacsony értéke 28 százalék, az előző hónaphoz mérten csökkent. A vállalkozások előrejelzése szerint fél éven belül a likviditási helyzet 19 százalékuknál javulhat, 49 százalékuknál nem fog megváltozni. A kis- és középvállalatok jelentős része növeli forgóeszköz hiteleit. A cégek árbevétel várakozásait meghatározó rendelésállományi adat az előző két hónaphoz képest kedvezőbb, összességében kismértékben javuló üzleti lehetőségekre utal.
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.