BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közeleg a beadási határidő

Kkv-k pályázhatnak komplex technológiafejlesztésre

Szeptember 6-ig pályázhatnak komplex vállalati technológiafejlesztésre a mikro-, kis- és középvállalkozások. A Gazdaságfejlesztési (GOP) és a Közép-magyarországi operatív programban (KMOP) meghirdetett kiírások célja a fejlődőképes vállalkozásoknál az alkalmazott műszaki technológiai színvonal emelése, az innovációs, adaptációs képesség erősítése, az előállított hozzáadott érték növelése, a környezetvédelmi, energia- és anyagtakarékossági célokhoz való hozzájárulás elősegítése, a piacra jutáshoz kapcsolódó technológiai fejlesztés megvalósítása. A GOP-2010-2.1.1/B kódszámú pályázati konstrukciónál 10, a KMOP-2010-1.2.1/B azonosító jelű felhívásnál pedig 3,5 milliárd forint a rendelkezésre álló keret. A kiíró Nemzeti Fejlesztési Ügynökség becslése szerint a két pályázat keretében összesen 130–190 projekt kaphat európai uniós támogatást.

A támogatható tevékenységek köréhez tartozik az eszközbeszerzés, az infrastrukturális és ingatlanberuházás, az eszközbeszerzéshez kapcsolódó ingatlan bérleti díja, gyártási licenc, gyártási know-how megvétele, az információs technológiafejlesztés, a piacra jutás támogatása, a vállalati humánerőforrás fejlesztés, a tanácsadás igénybevétele, minőség-, környezet- és egyéb irányítási, vezetési, hitelesítési rendszerek, szabványok bevezetése és tanúsíttatása.

Fontos kikötés, hogy a projekt megvalósítása a benyújtást követő napon a pályázó saját felelősségére megkezdhető, és támogatás a pályázat benyújtását megelőzően megkezdett beruházáshoz nem igényelhető. A támogatás mértéke a GOP-2010-2.1.1/B kiírásnál Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld és Dél-Dunántúl tervezési-statisztikai régiókban 50, Közép-Dunántúlon 40, Nyugat-Dunántúlon pedig 30 százalékos lehet.

A maximális támogatási intenzitások a regionális támogatási térképen meghatározottakhoz képest mikro- és kisvállalkozásoknál 20, középvállalkozásoknál 10 százalékkal növelhetők. A KMOP-2010-1.2.1/B kiírásnál az elnyerhető támogatás mértéke Pest megyében az összes elszámolható költség 30, Budapesten 25 százaléka lehet. Itt fontos feltétel, hogy a maximális támogatási intenzitások a regionális támogatási térképen meghatározottakhoz képest mikro- és kisvállalkozásoknál 20, középvállalkozásoknál 10 százalékkal növelhetők, maximum az imént felsorolt százalékos korlátok mértékéig. Az elnyerhető összeg a GOP-2010-2.1.1/B kiírásnál 20–150, KMOP-2010-1.2.1/B kiírásnál pedig 20–100 millió forint.

További kikötés, hogy a pályázónak legalább a projekt elszámolható összköltségének 25 százalékát kitevő igazolt saját forrással kell rendelkeznie. Jó hír, hogy ezeknél a pályázati konstrukcióknál indokolt esetben előleg kapható a támogatás 25 százaléka erejéig. Előleg, valamint időközi kifizetés igénylése esetén, ha a megítélt támogatás meghaladja a 25 millió forintot, és a kedvezményezett vagy a projektje nem mentesül a biztosítéknyújtási kötelezettség alól, a kedvezményezett a támogatás megítélése esetén biztosíték nyújtására kötelezett. Ez lehet jelzálogjog ingatlanra, bankgarancia, biztosítási szerződés alapján kiállított készfizető kezességvállalást tartalmazó kötelezvény, garanciaszervezet által vállalt kezesség vagy garanciabiztosítási szerződés alapján kiállított kötelezvény. Amennyiben a kedvezményezett biztosíték nyújtására köteles, úgy előleget csak akkor kaphat, ha a megkövetelt biztosítékok rendelkezésre állnak. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.