BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rogán: Ne úgy tekintsenek erre, mint új adófajtákra

Százezerrel többen adózhatnak, ha valóra válnak a kormány munkahelyvédelmi elképzelései – számolt Demján Sándor, a Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke, miután Rogán Antallal és Harrach Péterrel tárgyalt. Rogán Antal elmondta: a tervek részletkérdéseiből ősszel lehet jogszabály.

Akár százezer új adózót is hozhatnak a kormány munkahelyvédelmi tervei – mondta Demján Sándor. A Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke azután beszélt erről, hogy a két kormánypárti frakció vezetői a tízpontos munkahelyvédelmi programjáról, valamint további gazdaságpolitikai kérdésekről konzultáltak a Vállalkozók Országos Szövetségével. Rendkívüli mértékű és méretű lépést jelentenek a lépések – mondta. A százezres szám, ahány új adózó lehet szerinte, elsősorban a kisvállalkozók és a pályakezdők munkaerőpiacra téréséből jöhet össze.

A végső megoldás azonban nem a mostani tervezet, hanem megteremteni a gazdaság beindításának forrását – tette hozzá. Az alapprobléma az: van-e piac, ahova be lehet fektetni – véli a VOSZ-elnök. Ez azonban szerinte megvan Magyarországon. A foglalkoztatási arányait helyre kell tenni, mert „ugyan szükség van kultúrantropológusokra”, de a gazdaságot a fogyasztás indíthatja be. Demján úgy fogalmazott: nem akar megsérteni senkit, de a gyógyulás útja az arányok helyreállítása lehet, a termelő szektorok javára.

A következő két évben a gazdasági egyeztetéseknek nem a bérvitákról kell szólnia, hanem a munkahelyvédelemről – mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője. A cél, mint mondta, a kisvállalkozók foglalkoztatottságának növelése. „Ne úgy tekintsenek erre, mint új adófajtákra, hanem mint új, egyszerűsített adólehetőségre” – fogalmazott Rogán az új kisadók kapcsán.

A részletszabályok kidolgozásában kérték a vállalkozói szövetség javaslatait is, ezeket is figyelembe véve szeptemberben vagy október elején lehetnek kész törvények a mostani tervekből. Addig pedig még változhatnak a részletszabályozások – tette hozzá. A fedezetet a tranzakciós illeték, a bankadó, valamint a biztosítási adó jelentheti szerinte. Demján ehhez annyit fűzött hozzá: bőven van még mindig kiadáscsökkentési lehetőség a magyar államnál. „Ha nem jön be ez vagy az, még mindig ott van a kormány kezében a kiadáscsökkentés lehetősége, ez a vállalkozók véleménye” – fogalmazott.

A vállalkozások segítésére a kormánynak minden lehetőséget meg kell mozgatnia, ám arról még csak az egyeztetések folynak, hogy erre honnan lehet forrást találni – mondta Rogán Antal. Azt pedig nem csak ő, hanem Harrach Péter KDNP-frakcióvezető is elmondta, hogy „nyomás alá helyezik” a kormányt azért, hogy gyorsabb legyen a törvényhozás.

Világgazdaság Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.