Közélet

Hatalmas bajban Ukrajna, az oroszok még az amerikai fegyverek érkezte előtt áttörhetnek

Az amerikai fegyverek lehet, hogy késve érkeznek a frontra. Számos NATO-diplomata szerint ugyanis nagy a baj a frontvonalon, Oroszország közel áll az áttöréshez.

A nyugati diplomáciai és katonai vezetők megkönnyebbüléséhez, melyet az ukránoknak szánt amerikai segélycsomag várható érkezése okoz, aggodalom vegyül, melynek tárgya, hogy mielőtt az amerikai fegyverek megérkeznek, további veszteségeket szenvedhet el a fronton Ukrajna.

Ukrainian anti-aircraft gunners of the 93rd Separate Mechanized Brigade Kholodny Yar move to their position in the Bakhmut direction in the Donetsk region, amid the Russian invasion of Ukraine, on February 20, 2024. (Photo by Anatolii STEPANOV / AFP) fegvyer
Addig kellett várni az amerikai fegyverekre, hogy közben Ukrajna a padlóra került / Fotó: AFP

Ahhoz ugyanis idő kell, hogy a hétvégén elfogadott amerikai fegyverszállítmány hatása érezhető legyen a fronton, ahol több magas rangú NATO-tisztviselő is attól tart, hogy orosz áttörés következhet a következő hónapban. A Handelsblattnak nyilatkozó tisztviselők komoly veszélyről beszéltek a csatatéren.

Egyre rosszabb a helyzet a frontvonalon

Az uniós kül- és hadügyminiszterek luxemburgi ülésén Siementje Möller német védelmi államtitkár elmondta, hogy a helyzet egyre romlik , és az ukránok szinte minden téren hiányt tapasztalnak. A is úgy véli, hogy a helyzet a frontvonalon rosszabb, mint azt általában gondolják, ugyanis az amerikai törvényhozást megbénító viták alatt 

Ukrajna egész egyszerűen kifogyott mindenből, legyen szó lőszerről vagy tüzérségi eszközökből. 

A helyzet súlyosságát egy ukrán tisztviselő is elismerte a lap számára.

A képviselőház által szombaton elfogadott, Ukrajnának 60 milliárd dollárt juttató javaslatra ráadásul még a szenátusnak is rá kell bólintania – amit a testület a héten tervez –, majd ezután Joe Biden amerikai elnök aláírásával léphet az életbe.

Ugyanakkor a kongresszus késlekedése alatt az amerikai hadsereg nem tétovázott, és előkészítette a szállítandó fegyvereket, ám így is elképzelhető, hogy amikor júliusban összegyűlnek Washingtonban a NATO-tagállamok állam- és kormányfői, az pont az orosz hadi sikerekkel esik majd egybe.

A diplomaták szerint ezt a veszélyt mérsékelte, de nem szüntette meg a képviselőház szombati döntése.

 

Ukrajna frontvonal háború NATO
Kapcsolódó cikkek