A Velencébe egynapos kirándulásra érkező turistákra szabott belépődíj összesen 975 000 euró, azaz mintegy 380 millió forint bevételt hozott a városnak a próbaidőszak első 11 napjában tájékoztatott erről a velencei városháza.

Water procession of the Pantegana Venice Carnival February 05 2023
Fotó: Northfoto

Az első alkalommal április 25-én bevezetett díj 5 eurós normál áron kerül felszámításra. Az olasz város hétfőn arról számolt be, hogy 

összesen több mint 195 000 jegyet értékesítettek, ami némileg meghaladja a várakozásokat.

Ráadásul nemcsak a hétköznapokon, hanem július közepéig szinte minden szombaton és vasárnap is felszámítják a díjat, viszont ezt követően Velence azt ígéri, hogy felülvizsgálja az árat.

Még mindig több a költség, mint a bevétel

Az április 25. óta érvényes szabályok értelmében az egész napos látogatóknak 8:30 és 16 óra között díjat kell fizetniük, és QR-kódot kell kapniuk, amely a fizetés igazolására szolgál. 

Ugyanakkor nem éri meg kockáztatni, aki bliccel, akár 300 eurós bírságot is kaphat.

Mentesek az adófizetés alól 

  • a belföldi lakosok, 
  • az ott éjszakázó vendégek, 
  • a diákok és 
  • a 14 éven aluli gyermekek.

Nem véletlenül nyúlt ehhez az eszközhöz a város, évente ugyanis mintegy 15 millió látogatóval Velence a világ egyik leglátogatottabb turisztikai célpontja. A tömegturizmus ugyan rengeteg bevételt hoz a városnak, de a tömegek nagy gondokat is okoznak. Gyakran szinte lehetetlen áthaladni a Szent Márk tér és a Rialto-híd körüli szűk utcákon, amelyek a két legnépszerűbb turisztikai látványosság.

Azt viszont egyelőre nem tudni, hogy a próbaidőszak után Velence megtartja-e a mostani szabályokat. Ha a város vezetői úgy döntenek, hogy megtartják őket, a díjakból befolyt bevételt utak, csatornák és épületek karbantartására fordítják. Jelenleg azonban a díj bevezetésének és a jegyfizetési rendszer kialakításának költségei még mindig magasabbak, mint a bevétel.