BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A fogorvosképzés a legdrágább – túljelentkezés lehet idén is

Idén is a Semmelweis Egyetem (SE) Általános Orvoskarán kell a legtöbbet, félévenként 1 millió 20 ezer forintot fizetnie annak, aki orvos akar lenni, de nem tudja megszerezni az állami támogatású képzéshez szükséges pontszámot. A felvi.hu tájékoztatása szerint ugyanakkor a legdrágább mégsem ez, hanem a fogorvosképzés ugyanitt: ez szemeszterenként 1 millió 350 ezer forintba kerül.

Összehasonlításként: az egyetemi-főiskolai alapszakokon a félévenkénti költségtérítés általában 100 és 200 ezer forint között mozog. De a népszerű Corvinus Egyetem Közgazdaságtudományi Karán is „csak” 245 ezer forintot kóstál egy félév, az ELTE-n a programtervező informatikusképzés 300 ezer forint félévenként, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen pedig festőművészeket már 500 ezer forintért képeznek szemeszterenként. A fővárosnál némileg kevesebbért is képeznek már orvosokat a három nagy vidéki egyetemen: Pécsett, Szegeden és Debrecenben egyaránt 950 ezer forintot kell fizetniük szemeszterenként az orvostanhallgatóknak, Debrecenben és Szegeden a fogorvos-hallgatóknak is, míg Pécsett ez utóbbiak 1 millió 50 ezerért képeztethetik magukat.

Gyógyszerészeket ugyancsak képeznek állami finanszírozásban és költségtérítéssel is, ez utóbbi esetben Budapesten 800, míg a három vidéki gyógyszerész karon 750 ezer forintba kerül egy félév.

A komoly anyagi terhet jelentő költségtérítés ellenére az orvos-, a fogorvos- és a gyógyszerész karokon is általában négy-ötszörös a túljelentkezés. A keretszámok alapján idén ősztől várhatóan hasonló létszámú leendő orvos, fogorvos és gyógyszerész kezdi majd meg tanulmányait, mint tavaly. Akkor a négy orvos-, fogorvos- és gyógyszerészkarra – illetve Pécsett szakra – jelentkezett több mint 8 és fél ezer diákból összesen 2639-en nyertek felvételt, döntő hányaduk államilag finanszírozott képzésre. Az SE részletes statisztikát is közöl: az Általános Orvoskaron tanuló 4432 hallgatóból jelenleg 2369 végzi az egyetemet állami támogatással, a gyógyszerész karon több mint 81 százalék, de a fogorvoskaron is meghaladja az 53 százalékot az arányuk.

Sokat hoznak a nálunk tanuló külföldi diákok

A négy hazai orvosegyetemen nagyjából mintegy 7500 külföldi hallgató tanul a világ minden tájáról. Ők évente átlagosan 15-18 ezer dollár tandíjat fizetnek, ami 3-4 millió forintos hallgatónkénti bevételt jelent az egyetemeknek.

A Semmelweis Egyetemen a külföldiek aránya jelenleg a fogorvosképzésben majdnem 44, az általános orvosképzésben több mint 47 százalék, de a gyógyszerészképzésben részt vevők csaknem negyede is külföldi hallgató.

A Semmelweis Egyetemen a külföldiek aránya jelenleg a fogorvosképzésben majdnem 44, az általános orvosképzésben több mint 47 százalék, de a gyógyszerészképzésben részt vevők csaknem negyede is külföldi hallgató. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.