BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Árvíz: hajózási zárlat a Dunán

Hajózási zár a Dunán

A Nemzeti Közlekedési Hatóság Útügyi, Vasúti és Hajózási Hivatala – a vonatkozó jogszabályi felhatalmazás alapján – az árvíz elleni védekezés és a víziközlekedés biztonsága érdekében a sport- és kedvtelési célú kishajók, továbbá a nyilvántartásba vételre nem kötelezett vízi járművek (csónak, kajak, kenu) részére a Duna magyarországi szakaszán a fő- és mellékágakban 2013. június 6-án 13.00 órától visszavonásig teljes hajózási zárlatot rendelt el.

A hajózási tilalom nem terjed ki az élet-, az egészség, a köz- és vagyonbiztonság megóvása, valamint a károk megelőzése, illetve elhárítása érdekében szükséges tevékenységet végző úszólétesítményekre, valamint a katasztrófavédelmi, a honvédelmi, a vízirendészeti és a folyamfelügyeleti szervek úszólétesítményeire. – közölte a Nemzeti Közlekedési Hatóság.

Az autópályák nincsenek veszélyben

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. által kezelt autópályák és autóutak a hazai folyószakaszok áradásai miatt nincsenek veszélyben, de a biztonság érdekében a társaság munkatársai fokozottan ellenőrzik a vízfolyásokkal érintett területeket. 

A hazai gyorsforgalmi utak nincsenek árvíz-veszélyben, az ÁAK Zrt. által kezelt útszakaszok biztonságosak és mindenhol jól járhatóak. Ennek ellenére a mérnökségek munkatársai fokozott gondossággal és gyakorisággal ellenőrzik a vízfolyásokkal érintett szakaszokat és a vízszintemelkedéssel potenciálisan veszélyeztetett műtárgyakat.

A napi feladatok ellátása mellett az Állami Autópálya Kezelő Zrt. – jelenleg – 40 munkatársa az árvízi védekezésben is részt vesz a gátakon.

Lezártak több utat

A Duna áradása miatt a Védelmi Bizottság több országos főutat is lezárt, és a forgalmat a közeli gyorsforgalmi útra terelik. A lezárások a következő útszakaszokat érintik:

Az 1. sz. főút használatának korlátozása miatt június 5-én 11 órától az M1-es autópálya 85-107 km szelvény közötti szakasza minden járműkategória számára díjmentesen használható. Felhívjuk az M1 autópályán Szlovákiába közlekedők figyelmét, hogy a 14. sz. főút lezárása miatt a Vámosszabadi határátkelőt is lezárták, ezért ott a határforgalom szünetel.

A 2. sz. főutat június 5. 12 órától lezárták a 26. km-szelvény (Göd – 21107. úti csmp.) és a 30. km-szelvény (Sződliget – 21112. úti csmp.) között. Terelőútnak az M2 autóutat jelölték ki. A lezárás időtartamára a díjfizetésre kötelezett járművek díjmentesen használhatják az M2 autóút Gödi (28,4 km-szelvény) és a Vác észak (38,8 km-szelvény) csomópontjai közötti szakaszát.

„Felhívjuk az utazók figyelmét arra, hogy az úthasználati jogosultsággal nem rendelkező járművek a terelőútként kijelölt díjas utat kizárólag az első kihajtási lehetőségig használhatják díjmentesen” – írják a közleményben.
 
Az útviszonyokról és a közlekedési helyzetről az ország egész területéről helyi tarifával hívható 06-40-40-50-60-as kék-számon lehet információkat szerezni. Ezen kívül a világhálón elérhető autópályás weboldal (www.autopalya.hu), az SMS alapú információszolgáltatás és az autópályákon telepített VJT kijelzők (Változtatható Jelzésképű Tábla) is segítenek a tájékozódásban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.