BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkent a fogyatékos bölcsődések után járó támogatás

Míg 2013-ban Ą bölcsődei normatíva 200 százaléka a járt a fogyatékos gyermekek után, idén már csak annak 150 százaléka igényelhető – hívta fel a figyelmet egy írásbeli kérdésben az MSZP-s Pál Béla. Varga Mihály elismerte a csökkenést, de szerinte ezzel párhuzamosan összességében az idei évre emelkedett a bölcsődésekre, így az ott nevelt fogyatékos gyermekek után járó támogatás mértéke.

A nemzetgazdasági miniszter közölte: "a bölcsődei ellátásra fordítható forrás közel 30 százalékkal bővült. Ez többek között abból fakad, hogy a korábbiaktól ellentétben már akkor is megkapják az intézmények a normatívát, ha a gyerek hiányzik az intézményből, miközben a rezsiköltségek akkor is terhelték őket. Kedvezőbb lett a számítás módja, a normatívát már nem 251, hanem 240 napra kell elosztani a bölcsődéknek.

"Még nem lehet tudni, mekkora gondot okozhat a fogyatékos gyermekek után járó támogatás csökkenése, ami mintegy 550-600 gyereket érinthet” – mondta lapunknak a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Szűcs Viktória arra hívta fel a figyelmet, hogy jelenleg 10 nap hiányzás után az intézmény nem kapja meg a hónapra járó normatívát. Ennyi hiányzás viszont a fogyatékos gyerekek esetében gyakran előfordulhat, mivel fogékonyabbak a betegségekre, vizsgálatokra és fejlesztésekre is járhatnak.

Korábban az évente egy gyerek után járó 494100 forintos normatívából a hiányzások miatt átlagban 370 ezer forintot tudtak lehívni az intézmények. A némileg kedvezőbb finanszírozás miatt 25 százalékkal is nőhet a lehívott pénz nagysága. Szűcs Viktória – és a rendszerből kétmilliárdot hiányoló önkormányzatok – szerint azonban mintegy egymillióba kerül évente egy gyerek ellátása. A korábbi 60-70 százalékos forráshiány 50-55 százalékra csökkenhet. Mintegy 10 százalékot hoznak a szülői étkezési befizetések, és több helyen gondozási díjat szednek, a többi pénzt az önkormányzatok pótolják ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.