BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Durván drágulhat a menza

A kormány rendeletben akarja megreformálni a közétkeztetést. A Magyar Közétkeztetők Szövetsége emiatt kereste fel az Emberi Erőforrások Minisztériumát.

A kizárólag hazai tulajdonban álló társaságok azért fogtak össze, hogy hatékonyabban képviseljék érdekeiket. A tét nagyságára jellemző, hogy a szakmai szervezet tagjai több mint 500 ezer adag ételt főznek és szállítanak ki nap mint nap, szerte az országban, főként iskolákba és óvodákba.

A mai egyeztetésen arra hívtuk fel a figyelmet, hogy a jogszabály tervezet több olyan rendelkezést is tartalmaz, amelynek azonnali bevezetése éppen az egészségmegőrzést és a tudatos étkezésre nevelést veszélyeztetné – mondta lapunknak dr. Tettinger Antal.

A Magyar Közétkeztetők Szövetségének most megválasztott elnöke példaként felhozta, hogy a napi fél liter tej felszolgálása egyrészt nehezen kigazdálkodható, másrészt könnyen ráunhatnak a gyerekek, ahogy az iskolatej program sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Ugyanakkor ha a tejfölt kizárólag étel készítéshez lehetne felhasználni, akkor a túros tésztáról és a túrógombócról örökre le kellene mondani – s ebbe talán a rendelettervezet alkotói sem gondoltak bele.

Az elnök arról tájékoztatta lapunkat, hogy sajnálatos módon érdemi egyeztetésre nem került sor, javaslataikat lesöpörték az asztalról. Így aztán 35-70 százalékkal, akár 5 ezer forinttal is drágulhat a közétkeztetés, amennyiben az egészségesebb táplálkozást elváró rendelettervezet jelenlegi formájában lép hatályba. A növekvő költségeket az állami intézmények és az önkormányzatok feltehetően csak részben tudják fedezni, ez pedig azzal ját, hogy a szülők mélyebben nyúlhatnak a pénztárcájukba.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.