BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elfogadták az újabb Varga-csomagot

A parlament tegnapi alig egy órás ülésén elfogadták az újabb megszorító csomagot. A kormánytöbbség úgy döntött: nő a pénzügyi tranzakciós illeték. Eddig 0,3 százalék volt az illeték mértéke, ez augusztustól 0,6 lesz, és megszűnik a 6000 forintos felső limit. A számlák közti utalásnál a 0,2 százalékos mérték 0,3-ra nő. A 6000 forintos korlát itt megmarad. A távközlési adó szintén módosul: 2 forintról 3 forintra nő a céges vállalkozásokat terhelő adó, a felső korlát 2500-ról 5000 forintra nő. A bányajáradék 12-ről 16 százalékosra nő. Az egészségügyi hozzájárulás 6 százalékos lesz a kamatokra vonatkozó tőkejövedelmek esetében.

Megszavazták a szerdán benyújtott zárószavazás előtti módosító javaslatot is. A kormány az önkormányzati adósság átvállalásakor kivetett 7 százalékos különadóról lemondott, helyette inkább a tranzakciós illeték utólagos felemelését választotta. A befizetendő összeg meghaladja a bankok első negyedévi nyereségét. A Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által jegyzett zárószavazás előtti módosító szerint ennek célja az, hogy a tranzakciós illeték elmaradását pótló egyszeri befizetésre kötelezik a bankokat 2013-ban. A pótbefizetés a január-áprilisi időszakban fizetett tranzakciós illeték 208 százaléka, a számítások szerint 75 milliárd forint lesz. „Kétségtelen, van olyan bank, amelyik ezt az illetéket áthárítja, van olyan, amelyik nem” – kommentálta Varga Mihály a kritikákat a záróvitában.

Elfogadták a takarékszövetkezeti rendszer átalakításáról szóló törvényjavaslatot. A kormány jelezte: az újjászervezésre 100 milliárd forintot biztosít.

Szavaztak a hulladékgazdálkodásról. A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás állami irányítás alá kerül, csak olyan cég végezheti, amely legalább 51 százalékban állami vagy önkormányzati tulajdonú.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.