BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Előnyösebb, ha nem titkoljuk betegadatainkat a patikusok elől

Áprilistól nemcsak az orvosunk, de bármelyik gyógyszerész is megtudhatja, milyen betegséggel kezeltek minket, és arra milyen gyógyszert szedtünk.

A múlt év végén elfogadott törvénymódosítás lehetőséget ad a patikusoknak arra, hogy a vényköteles orvosságokra vonatkozóan lekérjék a receptet kiváltó páciens korábbi gyógyszerelésére vonatkozó adatait. A betegek jogainak védelme érdekében azonban, tekintettel az érzékeny adatokra, a patikus nem kaphat információt a mentális- és viselkedészavarokra, a szexuális úton terjedő betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerekről, és a nem támogatott vényköteles–vénynélküli orvosságokról sem.

Aki a felhatalmazást nem kívánja megadni a gyógyszerészeknek, annak ezt írásban kell közölnie. A patikáknak pedig ezt jelenteniük kell az az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP). Az emberek többségét azonban, legalább is az OEP adatai szerint, nem zavarja, hogy betekintenek a betegadataiba: augusztus végéig mindössze 2639 tiltásra vonatkozó jelzés érkezett az egészségbiztosítóhoz.

A rendelkezéstől amúgy a beteg- és gyógyszerbiztonság javulását várják. Jelenleg ugyanis komoly következményekkel jár a helytelen gyógyszerszedés, vagy az azonos hatóanyagú gyógyszerek együttes szedése. Nemzetközi felmérések szerint emellett a gyógyszerek legalább felét nem megfelelően alkalmazzák, ezért azok hatástalanok. Mivel naponta mintegy 650 ezer beteg-gyógyszerész találkozás történik, a patikusoknak óriási a szerepük a páciensek szakszerű felvilágosításában. Ezt a „gyógyszerészi gondozást” plusz állami juttatásért, úgynevezett gyógyszertári szolgáltatási díjért végzik, amire 4,5 milliárd forintot különítettek el a költségvetésben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.